Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskupi o prizivu savjesti

Mons. Hranić: Biskupi imaju pravo na svoj stav o pravu na pobačaj

Đuro Hranić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
18.06.2018.
u 20:06

Ubrzo će u raspravu zakon o pobačaju koji je neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus se pomiče prema osobnim pitanjima

Hrvatski biskupi odlučili su pritisnuti savjesti hrvatskih političara uoči Dana državnosti pa je Komisija „Iustitia et Pax“ (Pravda i mir) Hrvatske biskupske konferencije predstavila izjavu „Savjest – čuvar čovjekova dostojanstva i slobode“.

Ne obraćam se pojedinim političarima, nego svima – rekli su predstavljači, predsjednik „Iustitia et Pax“ mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i moralni teolog prof. dr. Vladimir Dugalić, koji je pojasnio kako ne postoji neposredni povod za objavu ove izjave, nego je ona stavljena u „sveopći kontekst“.

Svjetonazorska pitanja

Nedavno u javnosti vođena rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije te su dolazile izjave koje su osporavale pravo na priziv savjesti. U novije vrijeme osporava se u određenim krugovima izjašnjavanje o nekim društveno-političkim i socijalnim temama. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju koji će biti neposredno povezan s pitanjima savjesti. Fokus interesa pomiče se prema osobnim pitanjima, a i niz drugih svjetonazorskih pitanja još uvijek je otvoren i ako slučajno netko ima malo drukčije mišljenje nego što bi trebalo, odmah vidimo da se to osporava – rekao je dr. Dugalić, kao i da nisu rijetki slučajevi autocenzure.

Ozračje straha

I samo siromaštvo, nezaposlenost, prezaposlenost, ugroženost radnog mjesta također stvaraju neslobode u kojima se ljudi boje izraziti svoje mišljenje. Dajemo izjavu kojom želimo pojasniti kako mi gledamo na savjest i kako gledamo na pitanje priziva savjesti. Pravo na priziv savjesti zadnja je crta obrane demokracije i ako se ono ugrozi, onda gubimo njezine temelje – rekao je Dugalić.

Na novinarski upit odnosi li se izjava na premijera Plenkovića, nadbiskup Hranić rekao je da se premijer Plenković može pronaći u izjavi, baš kao i svi ostali političari, ali da nije pisana protiv njega te da se ova izjava nadovezuje na govor o oblikovanju savjesti pape Benedikta XVI. godine 2011. za posjeta Hrvatskoj. Kad netko postane narodni izaslanik, tj. saborski zastupnik, on ima slobodu izjašnjavanja.

Đuro Hranić
1/9

No u Hrvatskoj postoji ozračje straha, guši se sloboda mišljenja i izražavanja, što je odlazak u jednoumlje i totalitarni sustav u kojemu jedna stranka određuje kako bi se svi trebali ponašati – rekao je nadbiskup Hranić.

Stranački politički život u demokraciji pretpostavlja djelovanje pojedinaca po pravilima stranke, dok se ona u demokratskoj proceduri ne promijeni. Bez tog pravila ne bi mogla funkcionirati demokracija. Međutim, kada je riječ o pitanjima vrijednosne orijentacije, tada sloboda savjesti pojedinca ima apsolutnu prednost pred tzv. stranačkom stegom. Uspoređivanje “stranačke stege” i prava na priziv savjesti ne samo da je nedopustivo, nego je i veoma opasno za budućnost demokracije u Hrvatskoj.

Pozivamo stoga političke čimbenike u Hrvatskoj da trenutačne političke ili neke druge interese ne povezuju s pravom priziva na savjest – poručuju biskupi u izjavi. Dr. Dugalić rekao je kako se hijerarhijska Crkva neće uključivati u izradu zakona o pobačaju, ali vjernici hoće, jer su i oni Crkva, dok je mons. Hranić rekao da i biskupi oko pobačaja imaju pravo na svoje mišljenje.

Komentara 40

ND
Novi dan isti mrak novo sranje
15:46 18.06.2018.

Vegeta i crkva u sve se mješa

SO
SoloHan
15:32 18.06.2018.

A da vi za početak prestanete blagosivljat ove zabludjele sinove komunista, protjerate iz vlastitih redova one koji su surađivali sa tajnim službama, i kažete ko se pričestio i krizmao u 22. Godini

PR
prajdali100
17:11 18.06.2018.

Poštovani Hraniću ! Jeste li vi svjesni kako ovakova razmišljanja iritiraju Peđu Grbina i Nenada Stazića ? Morate biti malo uviđavniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije