Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA UDRUGE FRANAK

'Nadamo se da će DORH pokrenuti kazneni progon zbog lažnog iskaza Vladine predstavnice'

Zagreb: U parku Zrinjevac organiziran prosvjed Udruge franak pod nazivom "Vrijeme je!"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
28.04.2023.
u 09:15

Udruga potrošača apelira na Vladu RH da u skladu sa svojim navodima kako su joj briga i zaštita potrošača prioritet konačno imenuje novo Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača

Udruga Franak reagirala je na Vladino odbacivanje Interpelacije koju je potpisao 21 oporbeni saborski zastupnik. Vlada je jučer iznijela stav kako je kaznena prijava koju je Udruga Franak podnijela protiv zastupnice Republike Hrvatske pred Sudom EU zbog davanja lažnog iskaza u postupku pred Sudom EU u predmetu C-567/20 u potpunosti neosnovana te da se u postupku pred Sudom EU Vlada uz Europsku komisiju pojavljuje kao zainteresirana osoba, uz tužitelja A.H. i tuženika Zagrebačku banku. Također, ustvrdili su da su joj briga za potrošače i njihova zaštita uvijek bili i ostaju prioritet.

Iz Udruge Franak poručuju kako Vlada nije iznijela argumentaciju o neosnovanosti njihove prijave te je u svojem očitovanju izrekla tvrdnju da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja, što ne odgovara činjeničnoj ni pravnoj situaciji, o čemu je svoje stavove dao i Vrhovni sud kada je odlučio da potrošači imaju pravni interes utvrđivati obeštećenje po CHF kreditima i nakon provedene konverzije.

Ističu u kako Vlada nije navela kako je Europska komisija dala potpuno suprotno očitovanje u odnosu na njihovo, u kojemu stoji da se potrošačima nakon konverzije mora omogućiti puno obeštećenje, ako ono konverzijom nije postignuto, da se puno obeštećenje mora omogućiti čak i u slučaju da je zakonom propisano drugačije, mada u našem zakonu nije bilo nikakvih spornih detalja vezano za potrošačka prava.

- Željeli bismo apelirati na Vladu RH da u skladu sa svojim navodima kako su briga i zaštita potrošača uvijek bili i ostali prioritet aktualne Vlade RH konačno imenuju novo Nacionalno vijeće za zaštitu potrošača kako bi i na taj način iskazali svoju stvarnu namjeru da institucionalno i suštinski pruže podršku svim oštećenim potrošačima – ističu u Udruzi Franak ta napominju kako su kazneno prijavili agenticu Vlade RH pri Sudu EU, a ona će u svojem iskazu DORH-u morati sukladno zakonu dati odgovore na pitanja, kao i da se nadaju da će u skladu sa svojim ovlastima DORH pokrenuti kazneni progon protiv odgovornih osoba zbog lažnog iskaza Sudu EU. 

>> VIDEO Josipa Čulina došla na Optužno vijeće: Prije svega poštujem svoju domovinu, poštujem sve institucije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije