Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski zakon

Nacrt zakona pri kraju: Evo novih pravila igre kod razvoda braka...

djeca
Marijan Sušenj/PIXSELL
07.09.2013.
u 17:00

Roditelji će prije rastave braka proći obaveznu edukaciju kako bi im se pomoglo da postignu sporazum

Kad se donesu prve presude kojima će roditeljsku skrb izgubiti onaj koji je manipulirao svojim djetetom i onemogućavao mu da viđa drugog roditelja, svaki će roditelj u razvodu početi voditi računa što radi svom djetetu kad se preko njegovih leđa razračunava s bivšim bračnim partnerom. Uvjereni su u to ministrica Milanka Opačić i članovi radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona, o čijem su nacrtu prijedloga raspravljali jučer u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Suradljivi i oni drugi

– Godinama imamo sve više djece zlostavljane pri razvodu roditelja, djece kojima sustav ni silnim vještačenjima ne može pomoći. Ovim zakonom ponajprije štitimo dijete u razvodu, zaustavljamo sve brojnije tužbe koje država gubi na Sudu za ljudska prava, ali i implementiramo konvencije koje je Hrvatska potpisala, a nije ih provodila. Konvencije o pravima djece i osoba bez poslovne sposobnosti zaživjet će u praksi ovim zakonom – najavila je Milanka Opačić.

Radna skupina je tijekom 30-dnevne javne rasprave, koja istječe 8. rujna, prihvatila 86 prijedloga udruga i pojedinaca.

Neke stvari koje su funkcionirale na marginama zakon promiče kao osnovna pravila ponašanja pa tako pri razvodu medijacija postaje obvezna, a roditelj koji medijaciju ignorira bit će zato i kažnjen.

– Onaj pak koji surađuje i ima želju dogovorno se dalje brinuti o zajedničkoj djeci, pogodan je i za samostalno odlučivanje. Sporazum koji donesu roditelji sud će samo ovjeriti i neće ulaziti u njegove detalje, dakako, pod uvjetom da taj sporazum nije na štetu djeteta – objašnjava doc. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku, voditeljica radne skupine za izradu Obiteljskog zakona.

Obvezna edukacija

Roditelji će prije rastave braka proći obaveznu edukaciju kako bi im se pomoglo da postignu sporazum i da im se djeca ne moraju vještačiti.

Postavljena je i granica za uzdržavanje – do 26 godina, a uzdržavana će djeca do 1. studenoga u godini morati informirati roditelja-uzdržavatelja o svojem akademskom uspjehu.

Svoje je mišljenje o Obiteljskom zakonu iznijela i pravobraniteljica za djecu. Upozorila je da je zakon od 555 članaka, koliko ih ima, "mrcina od zakona" i kako bi za njegovu provedbu trebalo 50 posto više ljudi u sustavu nego što ih je zaposleno. Navodi i kako pozdravlja sudjelovanje djece u postupcima, ali zabrinjava je odredba po kojoj je obveza suda čuti mišljenje djeteta starijeg od 14 godina. Dijete po konvenciji ima mogućnost izbora, dakle načelo dobrovoljnosti nužno je u ovom slučaju, a ovakvom formulacijom na dijete se stavlja prevelika odgovornost.

>>'U tezama za novi Obiteljski zakon više se štiti brak nego obitelj'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije