Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEČNIČKI SINDIKAT UPOZORAVA

'Nacija nam stari, a mladi liječnici odlaze. Tko će nas liječiti za 10 ili 20 godina?'

Zagreb: Prosvjed liječnika nezadovoljnih stanjem u hrvatskom zdravstvu pod sloganom 'S.O.S. za zdravstvo'
Foto: Lovro Domitrovic/PIXSELL
1/5
16.09.2023.
u 14:42

Dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica HLS-a, rekla je da je u procesu izrada novih vremensko-kadrovskih normativa koji će morati riješiti pitanje preopterećenosti hrvatskih liječnika koja im onemogućuje dovoljno se posvetiti svakom pacijentu

- HLS od prvoga dana shvaća kako liječnički poziv u sebi nosi dužnost ne samo prema pojedincu, pacijentu, nego i prema društvu – Hrvatska je naša zajednička kuća, kuća i hrvatskih liječnika i hrvatskih pacijenata. Zato mi liječnici ne možemo i ne smijemo biti zatvoreni isključivo u svoje operacijske sale i ordinacije,  nego moramo djelovati kada god je društveni interes u zdravstvu ugrožen. Političari dolaze i odlaze problemi u zdravstvu, nažalost, ostaju. Zato redovito reagiramo - rekla je dr. Renata Čulinović Čaić, predsjednica HLS-a na obilježavanju 33.godišnjice Liječničkog sindikata, podsjetivši na najdulji štrajk u povijesti Hrvatske, liječnički štrajk 2013. koji je trajao 58 dana te na prosvjed na Markovom trgu u ožujku ove godine

Čulinović-Čaić navela je kako je u procesu izrada novih vremensko-kadrovskih normativa koji će morati riješiti pitanje preopterećenosti hrvatskih liječnika koja im onemogućuje dovoljno se posvetiti svakom pacijentu. Ustavni sud je u srpnju 2023. ocijenio protuustavnima robovlasničke ugovore koji tjeraju mlade liječnike iz Hrvatske, a nastavak na izradi Zakona o radno-pravnom statusu liječnika mora regulirati specifičnosti liječničke struke – na korist hrvatskih pacijenata.

VEZANI ČLANCI:

​​​​

- Pitanje snaženja mladih hrvatskih liječnika u HLS-u smatramo ključnim za hrvatsko zdravstvo. Nacija nam je u prosjeku sve starija, sa sve većom potrebom za zdravstvenim uslugama, a istovremeno mladi liječnici napuštaju Hrvatsku. Zadržati ih u Hrvatskoj nije neko pitanje znanstvene fantastike – predložili smo i inzistiramo na nizu mjera za ostanak mladih liječnika u Hrvatskoj – nikome od njih nije ideal ići u stranu državu, liječiti strance, odgajati djecu među strancima. Naša je dužnost omogućiti im ostati ovdje, biti pošteno plaćeni, dobro mentorirani i odmorni te se propisno posvetiti svakom pacijentu. To je jedini način na koji će svatko od nas za 5, 10 i 20 godina imati propisnu zdravstvenu skrb. Na ovome inzistiramo, a sada je na potezu politika - poručila je dr. Čulinović Čaić.

VIDEO Liječnici prije sastanka s Plenkovićem: Dolazimo u dobroj vjeri

 

Komentara 17

ZZ
Zvir Zvirek
14:50 16.09.2023.

Zna se, Nepalci br(al)e, i tradicionalna nepalska medicina!

NO
Nostromo
15:19 16.09.2023.

Neće nas ni trebati liječiti, pored HDZ-a. Svi bumo poumirali od gladi i u bijedi. Ostali buju samo napljačkani HDZ-ovci.

JU
JurajZrinski
14:55 16.09.2023.

Izracunati cijenu skolovanja jednog lijecnika i onda ili stipendija koja to pokriva nakon koje mora raditi x godina dok se dug ne otplati, ili neka plate par stotina tisuca eura pa nek idu gdje zele kad zavrse. Cisti razum i logika kako i je u svim normalnim uredjenim zemljama. Ovako placamo njihovo skolovanje a drzava i ljudi koji placaju porez nemaju od toga nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije