Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINSTVENI U HRVATSKOJ

Načelnik lokalnog stožera objasnio kad stanovnici Vinica ne moraju nositi maske na otvorenom

Odlukom Stožera stanovnici Vinice moraju nositi zaštitne maske na zatvorenom i otvorenom prostoru
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
29.08.2020.
u 20:56

Načelnik Vugrin objasnio je i zašto Varaždinska županija je ograničila svadbe na 100 uzvanika dok su to drugi ograničili na 50 uzvanika. Naveo je kako je riječ o kompromisu.

Zbog velikog broja slučajeva zaraze koji je povezan sa svadbom u okolici Ivanca, stanovnici općine Vinica moraju nositi maske i na otvorenom prostoru. Ovo je prvi takav slučaj uvođenja ovakvog oblika lokaliziranih mjera u Hrvatskoj od početka pandemije.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin objasnio je kako je došlo do te odluke.  

- Mi smo od strane varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo komunicirali prema dvije jedinice lokalne samouprave i prema dva najmanje Stožera, određene mjere. Mjere nošenja maski na otvorenom je samo jedna od mjera koja je komunicirana. Je da su maske najeksponiraniji dio pa su privukle pažnju. No, građanima smo poručili da se maske vani moraju nositi kada se nalaze u neposrednoj blizini druge osobe ili veće skupine ljudi - naveo je je načelnik Vugrin za RTL-u Danas.

Odlukom Stožera stanovnici Vinice moraju nositi zaštitne maske na zatvorenom i otvorenom prostoru
1/6

- Jasno da maske vani nemaju nikakvog smisla ako navečer sami šetate psa po ulici - objasnio je.

Na pitanje razmatraju li odgodu nastave u osnovnoj i srednjoj školi u Vinici, s obzirom da je veliki broj zaraženih, Vugrin je kazao da zasad to ne razmatraju ni u jednoj školi u Varaždinskoj županiji. Ustvrdio je kako nemaju niti jednu zaraženu osobu u obrazovnom sustavu, kao ni učenika, a svi oni koji su trenutno u samoizolaciji testirat će se prije povratka u obrazovnu ustanovu.  

Načelnik Vugrin objasnio je i zašto Varaždinska županija je ograničila svadbe na 100 uzvanika dok su to drugi ograničili na 50 uzvanika. Naveo je kako je riječ o kompromisu. 

- Ako nema gornje granice za broj uzvanika na svadbenim svečanostima, a znamo da one po svojoj prirodi ne omogućuju pridržavanje epidemioloških preporuka, onda naša epidemiološka djelatnost dolazi u situaciju da mora obrađivati i više od 200 uzvanika. Ograničavanjem na sto pokušavamo dati mladencima mogućnost da se svadbe održavaju, a epidemiolozima šansu da obrade tu svadbu u nekom normalnom vremenu prije nego se virus počne nekontrolirano širiti u društvu - kazao je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije