Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istra do Siska?

Načelnik Buzeta Valter Flego : Bilo bi mi žao da izgubimo županiju!

ivan jakovcic
Marko Prpić/VLM/PIXELL
04.05.2010.
u 16:01

Župan Ivan Jakovčić ne želi komentirati “gluposti znanstvenika”; Jerko Sladoljev je oduševljen, a načelnici općina zasad ostaju suzdržani.

– Previše sam ozbiljan čovjek da bih komentirao gluposti znanstvenika i onih koji takvim izjavama daju važnost. To je sve – odgovorio je župan Ivan Jakovčić na pitanje što misli o ideji novog ustroja Hrvatske i mogućnosti da Istra bude do Siska. Gradonačelnik Buzeta Valter Flego novi ustroj, ali samo dijelom, podupire.

Uzor Talijani i Danci

– Bio sam na nekoliko radionica i sastanaka Ministarstva uprave na tu temu. Preustroj će svakako trebati jer je općina previše, što je problem u krizi. Neke općine neće imati smisla ako nemaju barem dva-tri milijuna slobodnih sredstava. Talijanski ili danski modeli su prihvatljivi, ali opet, meni je grdo da naše županije ne bi bilo. Treba decentralizirati sredstva i smanjiti broj općina. Istra ima 10 gradova i 34 općine, što je previše – kaže Flego. Prvi čovjek kamping-turizma Jerko Sladoljev pak misli pozitivnije.

– Ako dođe do takva regionalnog ustroja, vjerujem da svi mogu samo dobiti. Istra, kao najsnažnija regija, mora turistički ostati središte novog ustroja. Druge dosadašnje regije i županije trebale bi zadržati svoj status u smislu unapređenja turističke ponude, ali hijerarhijski će biti na nižoj razini. Istra bi u toj novoj ulozi trebala biti lider, koji će promišljati turizam novog ustroja. Ostale dosadašnje županije u tome smislu postale bi operativni centri u službi strateškoga središta, koje bi moglo sjedište imati u Poreču. Tako bi se turistički “istrijanizirao” ostali dio novog ustroja, što može biti samo kvalitetno – drži Sladoljev.

Najlakše je ukinuti

– Ma neće doći do toga da se naša općina ukine. To bi bila katastrofa za mještane jer otkad je općina, puno smo toga napravili – kaže načelnik maloga Gračišća Ivan Miandrušić, koji kaže da je financijski teška godina, ali se za dotacije snalaze sami. Josip Knapić, načelnik Raše, član je Predsjedništva udruga općina RH.

– Novi ustroj treba dobro pripremiti. Najlakše je nešto dekretom ukinuti, no ima i općina koje zadovoljavaju uvjete da dobiju status grada – kaže Knapić, koji misli da je Istri dovoljno 20-ak općina.

Ključne riječi

Komentara 3

UM
umag
08:26 05.05.2010.

istri uvrh glave dosta je 5 do 6 općina

DU
Deleted user
12:10 06.05.2010.

Jakovcica boli to sto ce izgubiti svoje izvore prihoda ako vise ne bude zupan. Jer u Istri nista ne ide bez da on dobije svoj dio!!!

DE
demokršćanin
09:43 06.05.2010.

PANIKA! Smanjivanje broja ŽUPANIJA i OPĆINA trebao bi Hrvatskoj donijeti i bolju organiziranost i smanjivanje troškova.Ali nastala je u ISTRI panika.Što će raditi Kajini i Jakovčići i još mnogi koji godinama žive na državnim jaslama,trabunjaju i uvijek o svemu imaju svoje mudre komentare i rješenja.Ne će sada biti svakom loncu poklopac,a i gdje će oni sada naći svoje uhljebljenje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije