Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVA MILIJUNA TONA GRAĐEVINSKOG OTPADA GODIŠNJE ZAGADI PRIRODU HRVATSKE

Nabavljeni suvremeni stroj vrijedan milijun eura koji reciklira na sat oko 200 tona otpada

02.11.2008.
u 10:51

Šezdesetosmogodišnji rudar Nikola Prajo, vlasnik tvrtke "Prajo&Co" i njegovih šest sinova i tri kćeri, koji građevinske poslove vode u Austriji, a posljednjih nekoliko godina osnovali su poduzeće u Lukaču nedaleko Virovitice i zaposlili 160 radnika, odlučio je od građevinskog otpada proizvoditi upotrebljivi građevinski materijal i ujedno Hrvatsku očistiti od građevinskog smeća.

Za oko milijun eura iz Austrije je u Hrvatsku uvezen specijalni suvremeni pokretni stroj za reciklažu građevinskog otpada. - To je prvi pravi početak reciklaže građevinskog otpada koji, u procijenjenim količinama od oko 2 milijuna tona godišnje, završava u okolišu: prirodi, putnim kanalima i na odlagalištima komunalnog i drugog otpada. Do sada se od tih količina recikliralo manje od pet posto, a ovaj stroj ima kapacitet prerade od oko 200 tona građevinskog otpada na sat, kaže Robert Lucić iz tvrtke 'Prajo&Co' u Lukaču kod Virovitice.

Prilikom prerade suvremeni stroj razdvaja iz građevinskog otpada: metale, plastiku, zemlju, beton, ciglu, drvo i papir koji se potom, kao sirovina, mogu upotrijebiti za druge potrebe. - Ako možemo biti uspješni građevinari u Beču, možemo i u Hrvatskoj, kaže vlasnik Nikola Prajo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije