Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA ZRNO

Nabavljali umjetno gnojivo pa prevarili državu za 5,6 milijuna kuna PDV-a

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
21.06.2018.
u 16:55

Osumnjičeno je devet osoba protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu, a sumnjiči ih se za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

U združenoj akciji USKOK-a, Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, poznatog kao porezni USKOK, PNUSKOK-a te pripomoć MUP-a Slovenije,u akciji kodnog imena Zrno, razotkrivena je zločinačka skupina koja se bavila nabavom umjetnog gnojiva na koji nije plaćen PDV, čime je proračun oštećen za 5,6 milijuna kuna.

Osumnjičeno je devet osoba protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu, a sumnjiči ih se za zločinačko udruženje, utaju poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Kao organizator skupine označen je Dujo Lj., za kojeg se sumnja da je bio stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva koja su se bavila nabavkom umjetnog gnojiva. Dujo Lj. se sumnjiči da je organizirao ostale osumnjičenike koji su potom od 1. siječnja 2016. do 30. travnja 2018. na području Zagreba i Kutine preko spomenutih trgovačkih društava nabavljali umjetna gnojiva na koja nisu plaćali PDV.

U cijelu priču je bila uključena i jedna slovenska državljanka koja je u ime svojih društava, a prema uputi Duje Lj., kupovala umjetno gnojivo kao porezno oslobođene isporuke. Zatim je jedan od osumnjičenika organizirao prijevoz robe izravno od proizvođača do krajnjih kupaca u Hrvatskoj. Kako bi se prikrilo da se radi o nezakonito nabavljenoj robi na koju nije plaćen porez, popratnu dokumentaciju slovenska državljanka ovjeravala je pečatima svojih društava.

Nadalje, sumnja se i da je prema uputi Duje Lj. ispostavljala neistinite račune i međunarodne tovarne listove o prodaji umjetnih gnojiva društvima u kojima je Duje Lj. bio stvarni voditelj. Tako su osumnjičenici lažno prikazivali da je roba zaprimljena na području Slovenije prodana i isporučena navedenim društvima u Hrvatskoj.

Kupcima su isporučili 15.845 tona umjetnog gnojiva, za što im je plaćeno 5,6 milijuna kuna, a da bi izbjegli uplatu PDV-a u proračun, osumnjičenici su neistinito prikazali da trgovačka društva na čiji je račun uplaćen novac ostvaruju pravo na povrat PDV-a u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a nastale prodajom umjetnih gnojiva. Tako su si pribavili najmanje 5,6 milijuna kuna, koje su međusobno podijelili.

Opisana shema zapravo je uobičajeni obrazac tzv. kružnih prevara s PDV-om koje se posljednjih godina često istražuju, zahvaljujući poreznom USKOK-u, koji je specijaliziran za otkrivanje ovakvih prevara. Princip im je uvijek isti jer se preko fiktivnih faktura i računa izvlači novac za usluge koje nisu obavljene, a novac se potom dijeli među osumnjičenicima. Porezni USKOK je do sada razotkrio nekoliko skupina koje su na ovaj način poslovale, a bio je uključen i u istrage poslovanja Zdravka Mamića.

Komentara 4

DU
Deleted user
17:29 21.06.2018.

Ajde nemojte praviti vise cirkus. Vec unaprijed se zna da ce osumljicenici odlezati u istraznom 15-30 dana i nikome nista. Te sve sluzbe treba raspustiti samo trose resurse a nema rezultata .

OB
ObrenM
02:33 22.06.2018.

Koliko ova vlada treba dobiti zatvora za zlocinacko udruzivanje protiv puka u svim segmentima zivota?

VI
virtual1
18:41 21.06.2018.

čobi je za 25 milijuna ogulio 5 kg krumpira, zanči dajte im kilu i dosta o tome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije