Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Policajac ga već prepoznaje

Na Yamahi 28-godišnjak skupio više od 10.000 eura kazni, a uzdržava ga otac

Foto: Pixabay
1/3
21.02.2024.
u 08:15

Izrečena mu je i zabrana upravljanja motociklom od 18 mjeseci, te mora naknaditi i 100 eura troškova prekršajnog postupka

Motociklist Marin K. (28) uspio je upravljajući Yamahom nanizati devet prekršaja za koje mu je izrečena nepravomoćna kazna od ukupno 3800 eura (28.631 kunu), izrečena mu je i zabrana upravljanja motociklom od 18 mjeseci, te mora naknaditi i 100 eura troškova prekršajnog postupka.

Tako je presudila sutkinja Ingrid Buzdovačić Fioerentini u Općinskom prekršajnom sud u Splitu, jer motociklist nije ima valjano pričvršćenu zaštitnu kacigu na glavi, na raskrižju Solinske i Velebitske u Splitu nesmanjenom brzinom prošao je dok je na semaforu bilo crveno svjetlo, vozio se i nogostupom Velebitske, zatim lijevim prometnim trakom Solinske namijenjenim za vožnju u suprotnom smjeru, naglo je povećao brzinu kretanja postižući gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora pa je došlo do proklizavanja kotača, vozio je slalom u dvije prometne trake Solinske ulice, nije se zaustavio kad ga je policajac svjetlosnim i zvučnim signalima na policijskom vozilu upozoravao da stane, motociklom je upravljao iako nije stekao pravo upravljanja i prometna dozvola za motocikl je istekla u lipnju 2021., a prekršaje je počinio u ožujku 2022. godine.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, policija mu je izdala prekršajni nalog na ukupno 35.000 kuna i zabranu upravljanja vozilom A kategorije od 12 mjeseci, ali je on uložio prigovor putem odvjetnika. Marin K. se branio da nije vozio Yamahu, te da uopće nema motocikl. Njegov je odvjetnik obrazložio da policajac nije zaustavio okrivljenika već je sumnjajući u njega sastavio izvješće, što je nezakonito postupanje. Branitelj je dostavio i potvrdu o gubitku prometne dozvole izdane na okrivljenikova brata tumačeći da se ne zna tko je vlasnik motocikla.

Policajac je svjedočio da je u nekoliko navrata postupao prema Marinu K. pa mu je dobro poznata njegova fizionomija, a i da koristi motocikl u vlasništvu brata. Kad ga je ugledao prepoznao ga je na udaljenosti tri do četiri metra, iako je nosio kacigu nepropisno učvršćenu, te ga je odlučio zaustaviti jer je znao da nema položen vozački ispit ali unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima s kojima ga je upozorio da stane, počeo je bježati. Kad je motocikl počeo voziti nogostupom, policajac ga više nije mogao progoniti. Okrivljenikova braniteljica tvrdila je da policajac s te udaljenosti, motociklista s kacigom na glavi nije mogao prepoznati.

Sutkinja je zatražila prekršajnu evidenciju za Marina K. pa je utvrdila da je dan prije optuženog slučaja, pravomoćno osuđen zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita te nije imao osobnu iskaznicu pa je kažnjen 1354 eura. Još je u kolovozu 2021. pravomoćno kažnjen za pet sličnih prekršaja s 5043 eura novčane kazne i zabranom upravljanja u trajanju od dvije godine, te u veljači 2023. po treći put jer je vozio bez položenog vozačkog, bez registarskih pločica, bez prometne dozvole, koja je istekla za motocikl pa je kažnjen 159 eura, 30 dana zatvora uvjetno na šest mjeseci i zabranom upravljanja vozilom A kategorije od 12 mjeseci.

U završnoj riječi braniteljica je tražila da se primjeni načelo "in dubio pro reo" jer se ne može sa sigurnošću tvrditi da je Marin K. vozio motocikli u spornom slučaju. Međutim, sutkinja je iskaz policajca ocijenila uvjerljivim. U tijeku postupka nije izneseno ništa što bi upućivalo na razloge ili motive zbog kojih bi policajac bezrazložno neistinito teretio Marina K. za devet prekršaja. Pri odmjeravanju kazne sutkinja je uzela u obzir kao otegotno to što je okrivljenik već kažnjavan, a olakotno mu je što je nezaposlen i uzdržavan po ocu.  

VIDEO Otac Anđele Bešlić: Ja se ne bojim Buljovog povratka, ja mu neću ništa, jedino ako bi on nasrnuo na mene

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nisam_robot
nisam_robot
08:53 21.02.2024.

Olakotna što sa 28 godina nema posao i otac ga održava? Umjesto da ga dodatno kazne to mu još govori za njega?? Pa 1/4 mladih u Splitu imaju tu "olakotnu" okolnost da žive od roditelja, da su nesposobni i prelijeni da uvrnu žarulju ali su vrlo aktivni pri trošenju opijata i razbijanju, unakazivanju i razvaljivanju tuđih i društvenih stvari.

BE
bezvrijedanyugodinar
08:35 21.02.2024.

Uzeti mu motor i prodati, a njega u zatvor,kad usluži zatvorsku kaznu, zaposliti ga čišćenju grmlja i kopanju kanala dok ne odsluži sve što je pojeo i popio u u zatvoru

Avatar rothmans
rothmans
09:51 21.02.2024.

Kakva sramota! Nema se riješenje za takve. Čeka se da ubije nekoga! Umijesto ga zatvoriti i neka odrađuje svoje kazne. Nemože se zaposliti, pa neka ga onda država zaposli, takve na održavanje ceste i putova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije