Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret europskih čelnika

Na summitu Berlinskog procesa EU zapadnom Balkanu nudi pristup zajedničkom tržištu

Berlin Process, leaders' summit in Tirana
Foto: Florion Goga/REUTERS
1/4
17.10.2023.
u 17:15

U Tiranu su, među ostalima, stigli predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemački kancelar Olaf Scholz i albanski premijer Edi Rama

Dolazak najviših europskih dužnosnika na summit Berlinskog procesa u Tirani u ponedjeljak, prvi koji se održava u nečlanici Unije, sugerira da problem zapadnog Balkana i potrebe njegove ubrzane integracije u Europsku uniju, unatoč još jednom ratu što je izbio u europskom susjedstvu, ostaje visoko na europskoj agendi. U Tiranu su u ponedjeljak, uz čelnike zapadnobalkanskih zemalja koje žele postati članice Europske unije, stigli njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Hrvatsku je na summitu zastupao premijer Andrej Plenković.

Berlinski proces pokrenula je tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel 2014. u cilju brže integracije zapadnobalkanskih zemalja u EU, što je bio njemački odgovor na geopolitičku krizu zbog ruske aneksije Krima i invazije na Ukrajinu, čime je Njemačka pokušala smanjiti utjecaj Rusije na zapadnom Balkanu. Međutim, pompozno predstavljena inicijativa dosad je dala mršave rezultate, a predsjednica Europske komisije najavila je u Tirani da je Unija spremna zapadnobalkanskim ekonomijama ponuditi pristup zajedničkom europskom tržištu, za što su nužne reforme i zajedničko regionalno tržište, kao i novi investicijski paket EU – novi plan rasta – koji ima potencijal udvostručiti ekonomije zapadnobalkanskih zemalja u sljedećih deset godina.

Ti su prijedlozi u skladu s francusko-njemačkim planom faznog proširenja EU kroz različite stupnjeve članstva, čime se osigurava integracija na različitim područjima. Fazno proširenje, koje će omogućiti da buduće članice sudjeluju u pojedinim europskim politikama i prije formalnog pristupanja, zasigurno je bilo i jedna od glavnih tema summita.

Domaćin summita i albanski premijer Edi Rama, međutim, skeptičan je prema najavama proširenja EU do 2030. godine, rekavši u intervjuu Euractivu da sadašnji čelnici europskih institucija ne mogu davati takva obećanja s obzirom na to da već sljedeće godine, nakon europskih izbora, većina njih neće više biti na tim pozicijama, a ne vjeruje i da će se Ukrajina i Moldavija pridružiti Uniji prije zapadnobalkanskih zemalja.

POVEZANI ČLANCI:

Iako je sastanak u Tirani bio prvi sastanak europskih i balkanskih čelnika nakon nedavnog oružanog incidenta na sjeveru Kosova, koji još nije dobio svoj politički epilog, to pitanje nije bilo tema formalnog dijela sastanka, ali je o terorističkom incidentu u Banjskoj i stabilizaciji situacije u regiji sigurno bilo riječi u neformalnim razgovorima koji su se odvijali u Tirani. Osim pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, kao i slijepe ulice u koju je zapao dijalog Srbije i Kosova – zbog čega se u pojedinim europskim zemljama i Bruxellesu sve više govori o radikalnoj promjeni pristupa pri rješavanju tog problema – europski čelnici sigurno nisu bili zadovoljni ni razvojem situacije u Crnoj Gori, gdje se nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora i pobjede formalno proeuropske opcije najavljuje ulazak prosrpskih i proruskih radikala iz koalicije.

Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u buduću vladajuću koaliciju. Riječ je o radikalnom zaokretu u odnosu na izborna obećanja pobjedničke stranke Europa sada crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića, s obzirom na to da čelnik ZBCG-a Andrija Mandić, inače četnički vojvoda, ima sasvim druge prioritete: izlazak Crne Gore iz NATO-a, opoziv priznanja Kosova, približavanje Rusiji i ukidanje sankcija što ih je Podgorica uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. 

>> VIDEO Milorad Dodik izvrijeđao američkog veleposlanika u BiH

Ključne riječi

Komentara 2

BI
bikica7
15:07 30.10.2023.

Tomaseviću, nećeš dokle hoćeš. Jer, ničija nije dogorjela do kraja, neće ni tvoja.

IL
ilustrator
17:55 17.10.2023.

bogu hvala da smo se izvukli iz balkanske kaljuže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije