Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem s kreditima

Udruga Franak blokirat će centar Zagreba: Na prosvjedu očekuje 20.000 ljudi

Franak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
22.04.2015.
u 11:26

Prosvjed će trajati od četiri do šest sati, a promet u centru Zagreba bit će blokiran

Između 15 i 20 tisuća sudionika iz cijele Hrvatske očekuje Udruga Franak u subotu na masovnom prosvjedu dužnika koji organiziraju jer se još uvijek nisu uspjeli dogovoriti s bankama oko rješavanja problema kredita u švicarskim francima

– Prisiljeni smo organizirati masovni prosvjed koji smo dugo odgađali jer smo se nadali da će doći do pomaka u pregovorima. Napunili smo 60 autobusa iz cijele Hrvatske i još toliko članova udruge najavilo je dolazak u osobnom aranžmanu. Apeliramo na Zagrepčane da se i oni pridruže u što većem broju; pozivamo sve građane s kreditima, nezaposlene, one koji rade, a ne primaju plaću, one kojima su ugrožena radna mjesta, umirovljenike, blokirane... – pozvao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare predstavnik Franka Ivan Kontrec

Ponovio je zahtjev udruge za ostavkom guvernera HNB-a Borisa Vujčića, no sad su dodali i zahtjev za ostavkom viceguvernera Damira Odaka koji je nadležan za nadzor banaka. 

– Postavljamo dva pitanja: nadzire li HNB poslovanje banaka? I tko nadzire poslovanje HNB-a? – pita Kontrec te zaključuje da vlada anarhija. 

Osvrnuo se i na komentar Mamte Murthi, direktorice Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje, koja je upozorila sudbenu i izvršnu vlast da ne bi trebalo donositi jedinstveno rješenje za sve dužnike, jer nisu svi siromašni. 

– Smatramo da je to nedopustivo miješanje u unutarnje stvari jedne državeSvjetska banka trebala bi više voditi računa o stanju osiromašenih građana, nego o profitima banaka – kritizira Kontrec. 

Dubravko Pokrovac, voditelj subotnjeg javnog okupljanja, najavio je pak da će zbog prosvjeda koji će trajati ukupno od četiri do šest sati, u centru Zagreba biti blokiran promet. 

Oko 10 sati prosvjednici će se početi okupljati na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle u 12 sati kreću Ulicom Republike Austrije do Trga bana Jelačića. U 13 sati dijele se na tri grupe: jedna će preko Radićeve ulice i Zakmardijevih stuba Ćirilometodskom doći na Markov trg ispred zgrade Vlade, druga ostaje na Trgu bana Jelačića, a treća Jurišićevom kreće do zgrade HNB-a. 

– Ispričavamo se građanima zbog blokade prometa, mada to ustvari ne bismo trebali mi, nego banke – poručio je PokrovacPodršku Franku ponovo je dao prof. Ivan Lovrinović ispred udruge Pokrenimo Hrvatsku. 

– Podupiremo aktivizam Udruge Franak, bit ćemo na prosvjedu. Ovdje je riječ o nedostatku sluha, manjku volje banaka i HNB-a da riješe problem, ali i političke volje Vlade. I pravosuđe je zakazalo, više instance odugovlače ovo pitanje koje je socijalno i ekonomski važno – zaključio je Lovrinović te dodao da je ovaj prosvjed zadnje što je ostalo ljudima te da ne treba podcijeniti opasnost od bunta i nezadovoljstva.

– Mislim da je dovoljan i trivijalni događaj da bude okidač širih problema pa i nemira u Hrvatskoj – kaže Lovrinović.

Komentara 87

DU
Deleted user
11:39 22.04.2015.

Kada ste uzimali kredite, rugali ste se onim navodno glupima koji su uzimali kredite u kunama i eventualno u eurima po visim kamatama. Sada kada je sve doslo na naplatu, kukate! Dosta vas je vise!!! Zar da ja placam za vase kredite???

Avatar mr.sc.Vaso
mr.sc.Vaso
11:47 22.04.2015.

A prosvjedujete protiv koga? Privatnih banaka od kojih ste uzimali kredite? Protiv kretanja tečaja? Želite da vam se iz proračuna plačaju vaši privatni krediti? Prestrašno...

AC
AceOfSpades
11:55 22.04.2015.

Oće li doć i oni s jahtama i bijesnim autima koje su pokupovali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije