Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U HOTELU WESTIN

Na proslavi Kineske nove godine pojavili se Mesić, Reiner, Josipović...

Foto: Hassan Haidar Diab
1/4
08.02.2024.
u 11:24

U hotelu Westin u Zagrebu održan je svečani prijem povodom proslave Kineske nove godine. Brojni uzvanici uživali su u kineskoj kulturi, hrani i izvedbama, a veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjin istaknuo je važnost razvoja odnosa između dviju zemalja te pozvao na daljnju suradnju i prijateljstvo.

U impozantnoj atmosferi i dekoraciji za oko 300-tinjak gostiju u hotelu Westin održan je svečani prijem povodom proslave Kineske nove godine. Među mnogobrojnim uzvanicima bili su Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, zastupnici Hrvatskog Sabora Furio Radin, Davorko Vidović i Domagoj Hajduković, bivši predsjednici Hrvatske Stipe Mesić i Ivo Josipović, kao i predstavnici diplomatskog zbora, te mnogi poznati iz javnog, kulturnog i sportskog života u Hrvatskoj, predstavnici kineske tvrtke te predstavnici Kineza u Hrvatskoj. Veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjin obratio se nazočnima osvrnuvši se na odnose Kine i Hrvatske.

"Razvoj Kine tijekom prošle godine bio je ohrabrujući. Kinesko gospodarstvo je stabilno i napreduje. BDP je porastao za 5,2 %, a njegov doprinos svjetskom gospodarskom rastu ostao je iznad 30 %. Kina ima prednosti u proizvodnji i tehnologiji zelene transformacije. Kinesko tržište ima ogroman potencijal. Otvaranje prema vanjskom svijetu je nepokolebljivo. Kina je već glavni trgovinski partner više od 140 zemalja i regija, a ukupna razina carina smanjena je na 7,3 %, blizu razine razvijenih članica WTO-a. Kineska vrata prema vanjskom svijetu samo će se sve više i šire otvarati, a dobrodošle su tvrtke iz cijelog svijeta, uključujući iz Hrvatske, da nastave ulagati u Kinu.

POVEZANI ČLANCI:

Zajedno sa drugim zemljama kvalitetno smo izgradili „Pojas i put“ ,snažno smo promicali mir i blagostanje u svijetu. Aktivno provodimo globalne sigurnosne inicijative i zajednički čuvamo svjetski mir. Uspješno smo posredovali u pomirenju Saudijske Arabije i Irana; inzistiramo u uvjeravanju mira i promicanju pregovora,promičemo političkog rješenja ukrajinske krize; trudimo se da se palestinsko-izraelski sukob što prije okonča. Aktivno provodimo globalnu civilizacijsku inicijativu i promičemo zajedničke vrijednosti cijelog čovječanstva. Bili smo domaćin važnim događajima poput Konferencije o dijalogu azijskih civilizacija i Foruma drevnih civilizacija, te smo izgradili novu platformu za promicanje razmjene i međusobnog učenja među globalnim civilizacijama, koje je pozdravila međunarodna zajednica.

1/4

Proteklih godinu dana kinesko-hrvatski odnosi su procvjetali. Pod strateškim vodstvom čelnika dviju država, kinesko-hrvatski odnosi zadržali su dobar trend razvoja, a političko međusobno povjerenje nastavilo se produbljivati. Razmjene na svim poljima su nakon epidemije u potpunosti nastavljene. Davorko Vidović, potpredsjednik hrvatskog Sabora i predsjednik stranke Socijaldemokrata, posjetio je Kinu; Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, otputovao je u Kinu na političke konzultacije. Li Hongzhong, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i potpredsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa; Wang Yong, potpredsjednik Nacionalnog odbora Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, i Gao Zhidan, direktor Opće uprave za sport, posjetili su Hrvatsku. Obje strane su postigli važan konsenzus , dajući novi poticaj razvoju bilateralnih odnosa. Gospodarska i trgovinska suradnja dala je plodne rezultate. Obujam bilateralne trgovine dosegnuo je 2,533 milijarde USD 2023., što je povećanje od 5,2 % u odnosu na prethodnu godinu. Pelješki most i dalje blista i postao je nova znamenitost koja svjedoči o odnosima dviju država i prijateljstvu dvaju naroda. Poduzeća kao što su China Road and Bridge Corporation, Norinco International Cooperation, China Energy Engineering Corporation Jiangsu Institute, Huawei i Xiaomi ostvarila su napredak u poslovanju u Hrvatskoj. Međuljudske i kulturne razmjene cvjetaju posvuda. 

POVEZANI ČLANCI:

"Bez muke nema nauke". Ova su postignuća teško stečena i neodvojiva su od napora i predanosti svih prisutnih, a posebno velikog broja prekomorskih Kineza koji su se ukorijenili u lokalnom području i vrijedno radili, igrajući važnu ulogu u promicanju prijateljske suradnje između Kine i Hrvatske. Ovdje bih želio da izražavam srdačnu zahvalnost i iskreno poštovanje prijateljima iz svih sfera života u Kini i Hrvatskoj koji su promicali razvoj odnosa između dviju zemalja. Prijateljstvo među ljudima važan je temelj razvoja kinesko-hrvatskih odnosa. Nadam se da će i u novoj godini svi nastaviti brinuti o razvoju domovine, jačati zajedništvo i suradnju, još bolje igrati ulogu mosta i poveznice, budite narodni izaslanici za kinesko-hrvatsku razmjenu i dalje produbljivati prijateljstvo između dvije zemlje. Kinesko veleposlanstvo u Hrvatskoj nastavit će prakticirati "diplomaciju za narod", pomagati svima u praktičnim stvarima, rješavati probleme i služiti svim sunarodnjacima u Hrvatskoj. Veleposlanstvo je uvijek snažna podrška i topla luka svima!

Ove godine obilježava se 75. obljetnica osnutka Narodne Republike Kine i kritična je godina za postizanje ciljeva i zadataka 14. petogodišnjeg plana. Za nekoliko dana ulazit ćemo u Godinu zmaja po kineskom lunarnom kalendaru. Kinezi često kažu da "Obitelj u harmoniji može napredovati u svemu", a Hrvatska ima sličnu poslovicu "KAD ČELJAD NIJE BIJESNA, NI KUĆA NIJE TIJESNA". U novoj godini, zajedno radimo s  još živahnijim duhom, surađujmo u dobru i zlu, i dajemo veći doprinos sveobuhvatnom kooperativnom partnerstvu između Kine i Hrvatske i prijateljstvu između dva naroda!", kazao je veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Qi Qianjin.

Gosti su uživali u kineskoj hrani, nacionalnim plesovima, skladbama i izvedbama.

VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije