Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovina ljudima

Na prenapučenom brodu pokraj Grčke poginulo više od 300 ljudi: Ne šalju ih u Europu, šalju ih u smrt

Dozens drown in deadliest migrant shipwreck off Greece this year
Foto: Hellenic Coast Guard/REUTERS
1/3
19.06.2023.
u 10:08

Broj Pakistanaca koji prolaze opasnim rutama prema Europi u potrazi za boljom budućnošću odjeknuo je nacijom, što je natjeralo premijera Shehbaza Sharifa da proglasi ponedjeljak nacionalnim danom žalosti za onima koji su poginuli u potonuću broda.

Više od 300 pakistanskih državljana poginulo je u potonuću prenapučene ribarske koćarice u blizini obale Grčke. Predsjedavajući pakistanskog Senata, Muhammad Sadiq Sanjrani, objavio je brojke u izjavi u nedjelju, šaljući sućut ožalošćenim obiteljima poginulih. “Naše misli i molitve su s vama i molimo se da duše preminulih pronađu vječni mir”, rekao je Sanjrani.

 “Ovaj razarajući incident naglašava hitnu potrebu da se pozabavimo i osudimo gnusni čin ilegalne trgovine ljudima.”, prenosi CNN. Pakistan je usred svoje najgore gospodarske krize u desetljećima, a napori da se osigura financijska pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda kompliciraju politička previranja u zemlji.

Broj Pakistanaca koji prolaze opasnim rutama prema Europi u potrazi za boljom budućnošću odjeknuo je nacijom, što je natjeralo premijera Shehbaza Sharifa da proglasi ponedjeljak nacionalnim danom žalosti za onima koji su poginuli u potonuću broda. Oko 750 muškaraca, žena i djece bilo je na prepunom brodu kad se prevrnuo prošlog tjedna, priopćila je Agencija Ujedinjenih naroda za migracije (IOM).

 “Ne šalju ih u Europu, šalju ih u smrt. To je ono što oni rade i apsolutno je neophodno to spriječiti”, rekla je Ylva Johansson, Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove. Unatoč opasnostima, deseci tisuća ljudi spremni su riskirati sve kako bi krenuli na nesigurno putovanje u Europu u potrazi za boljim životom.

POVEZANI ČLANCI:

Istodobno su mnoge europske zemlje pooštrile svoje granice i svoj stav prema migrantima. Prošlog su tjedna grčke vlasti odbacile tvrdnje da se brod prevrnuo nakon što ga je obalna straža pokušala odvući do obale. "Motor se pokvario u 1:40 ujutro i u 2:00 ujutro je potonuo - stoga ne može biti veze između (obalne straže koja se približavala brodu i vremena njegova potonuća)", rekao je glasnogovornik vlade Ilias Siakanderis za grčku nacionalnu televiziju ERT. Grčke vlasti još nisu potvrdile broj poginulih u Pakistanu.

>> VIDEO Rusi na ukrajinske položaje poslali kamikaza tenkove

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije