Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srbiju očekuje novo žarište:

Na pogrebu Irineja mnogi nisu nosili masku, ljubili su kovčeg i pričešćivali se iz iste žlice

Patriarch of Serbian Orthodox Church dies of COVID-19
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/7
23.11.2020.
u 07:15

Mnogi su vjernici ljubili staklo na Irinejevu kovčegu pa su ga nadležni morali dezinficirati svakih nekoliko minuta

Poslije molitve koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom (68), prisutni vladike i 16 svećenika, jučer je u kripti Hrama svetoga Save u Beogradu pokopan patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irenej (90). On je preminuo od posljedica koronavirusa, i to 15 dana nakon što se zarazio na ispraćaju mitropolita Amfilohija u Podgorici. Posmrtne ostatke Irineja u grobnicu, u kripti, spustili su svećenici iz Beograda, a on je prvi srpski patrijarh koji počiva na tome mjestu. Predviđeno je da se u budućnosti i drugi patrijarsi pokapaju u Hramu svetog Save.

Školovan u manastiru Krka

Kovčeg s tijelom prekriven je zelenim plaštem uz koji su još kapa, štap, evanđelje i križ. Preko kovčega patrijarha Irineja prebačen je zeleni plašt kakav patrijarh nosi kada ulazi u crkvu pred početak molitve. Sve su to obilježja arhijerejske službe. Simbolično su malo zemlje na kovčeg bacili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Patrijarh Irinej na čelu SPC-a bio je 10 godina i tada je izabran kao jedan od politički umjerenijih među kandidatima. Jedno vrijeme bio je kritičar predsjednika Srbije Vučića, a tijekom godina postao je njegov saveznik. Snažno se protivio beatifikaciji Alojzija Stepinca, protivio se državnosti i samostalnosti Kosova, a Crnogorcima je odricao nacionalnost.

Kada bi govorio o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i ratu u BiH, govorio bi o teškom stradanju srpskog naroda, a nikada nije osudio srpske zločine koji su počinjeni tijekom ratova od 1991. do 1995. godine.

– Patrijarh Irinej sklopio je oči onako kako je živio, s mirom i Bogom. Njegov Bog bio je Bog razuma. Ljubav je bila osnova svake njegove vjere, a njegova Srbija ona koju je i sam stvarao, koja okuplja, koja nema potrebu mrziti. Hram koji je toliko želio, okupljao nas je oko njega. Pred njim nije bilo zlobe i mržnje. Znali smo da praštamo koliko je i on praštao. Srpstvo je stavljao ispred svega. Najveća mu je briga bila Kosovo i Metohija, i tu je postupao racionalno i hladne glave, da nikada ne priznamo nezavisno Kosovo. Vjerovao je u narastajuću snagu srpske države, vjerovao da je za Kosovo i Metohiju moguće pravedno rješenje – rekao je Vučić u svome govoru poslije kojega je zatvoren kovčeg s tijelom patrijarha Irineja. Patrijarha Irineja će na čelu SPC-a, do izbora novog, 46. patrijarha, koji se moraju provesti najkasnije za tri mjeseca, mijenjati mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević, koji je nakon molitve rekao kako je patrijarh bio stup Pravoslavne crkve i dostojan nasljednik patrijarha Pavla.

Video: Građani se opraštali od Amfilohija ne mareći za epidemiološke mjere

– Punih 10 godina predvodio nas je tiho, mudro i strpljivo. Svojim odlaskom pokazao nam je put. On je ostao nepokolebljivi stup naše Crkve svetosavske. Ponosni smo na njega i Bogu smo zahvalni što smo ga imali – rekao je mitropolit Hrizostom, koji je inače rođen kod Bosanskog Petrovca (BiH). Hrizostom je bogosloviju završio 1971. u manastiru Krka, u Hrvatskoj, gdje je potom od 1981. pa sve do rujna 1991. godine bio nastavnik. Ne zna se tko bi mogao postati 46. patrijarh SPC-a, a hoće li možda to biti Hrizostom, odlučit će se tajnim izborima i prema proceduri SPC-a. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovice glasova članova izbornog Sabora. Kada se birao nasljednik patrijarha Pavla, među trojicom vladika s natpolovičnim brojem glasova bili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Irinej bački i jučer pokopani Irinej niški. Treba znati i kako je SPC u tri tjedna ostala bez dvije najmoćnije osobe – patrijarha Irineja i prije njega mitropolita Amfilohija – tako da mnogi predviđaju da su pred SPC-om teška vremena. Sve se to događa u vrijeme najavljenih promjena ustava Crkve, različitih viđenja kojim putem SPC treba dalje ići, pitanja Kosova, mogućeg dolaska pape Franje u Beograd… Za patrijarha Irineja kaže se da će ostati upamćen kao patrijarh koji je održavao ravnotežu i jedinstvo te da bi svaki mogući daljnji ishitren postupak njegova nasljednika mogao ozbiljno utjecati na stabilnost SPC-a.

Slike kao iz Podgorice

A, dok se to ne riješi, Srbija će se morati, vrlo vjerojatno, izboriti s novim žarištem koronavirusa. Naime, na pokopu patrijarha Irineja bilo je vidljivo da najveći broj građana, od tisuća koje su dolazile da se oproste s patrijarhom, ne nosi masku. Pri tome je većina njih dodirivala i ljubila staklo na kovčegu. Vidljivo je bilo i kako se svi pričešćuju jednom žlicom. Isto se dogodilo i poslije pokopa mitropolita Amfilohija, kad su se građani slično ponašali pa je broj zaraženih naglo skočio, a tamo se zarazio i patrijarh Irinej, koji je 19 dana nakon toga i preminuo od COVID-19.

Komentara 51

DU
Deleted user
08:44 23.11.2020.

Vučić ga je sa onolikim usnama poljubio oko cijele glave

Avatar majkuvam
majkuvam
08:08 23.11.2020.

Pa neka su.Zašto bi to nama Hrvatima smetalo?

TA
tatamata231
07:49 23.11.2020.

Ne bih se nikada radovao necijoj smrti. Ali covjek nema veze sa krscanstvom, politika mrznje i rasizma ima veze sa sotonom nego sa samim Kristom. O "nebeskom narodu" ne treba puno ni govoriti. A kad se gleda kako su opravdavalii zlocine koje su radeni po njima po navodnim interesima spc-a (ako interes moze biti ubijanje i protjerivanje) to je slicno kada muslimani slave svoje "narodne heroje" koji isto tako u ime svoga boga (nebesni narod i alah) odnesu "nevjernike" na vjecni pocinak. Nista to neme veze sa ljubavlju i krsanstvom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije