Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTARSKA ŽUPANIJA

Na području Umaga potvrđen novi slučaj visokopatogene ptičje gripe

Ilustracija, laboratorij za testiranje na H5N1
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
26.01.2023.
u 15:23

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je potvrđen novi slučaj visokopatogene influence ptica kod crvenokljunog labuda na području grada Umaga u Istarskoj županiji. Ukupno su tijekom ove godine na području Republike Hrvatske potvrđena dva izbijanja visokopatogene influence ptica VPIP kod divljih ptica (tri pozitivne životinje na dvije lokacije), dok je zadnje izbijanje bolesti kod domaće peradi zabilježeno u studenom 2022. godine, navodi se u priopćenju. 

Iz Ministarstva podsjećaju i da je od 22. studenog na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mjere propisane tom naredbom se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. 

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Iz Ministarstva podsjećaju subjekte da poštuju bio sigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica, navodi se u priopćenju.

VIDEO: Plenković opleo po oporbi: 'Vidjeli smo jedan pokušaj grube manipulacije'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
15:53 26.01.2023.

Zato če mo priječi na kukce ako se i na njima ne pojavi neka gripa ili koorona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije