Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERNAR OPET IZBAČEN

Zekanović: Od Sabora se stalno pokušava prikazati slika nerada i korupcije

Pernar u Saboru
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/8
06.11.2019.
u 10:11

Prije nego je predsjedajući Milijan Brkić stigao pozvati zastupnike da počnu sa svojim slobodnim raspravama, Pernar je počeo govoriti o Fimi mediji pitajući se kako će se vratiti taj novac kad je umrla glavna svjedokinja

Uoči saborske rasprave o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, i ovotjedno zasjedanje započelo je s igrokazom Ivana Pernara koji je ponovno, minutu prije nego je imao šansu govoriti o temi kojoj god želi, isprovocirao izbacivanje iz sabornice. Prije nego je predsjedajući Milijan Brkić stigao pozvati zastupnike da počnu sa svojim slobodnim raspravama, Pernar je počeo govoriti o Fimi mediji pitajući se kako će se vratiti taj novac kad je umrla glavna svjedokinja. Brkić ga je nekoliko puta opominjao ukazujući da još nije dobio pravo na riječ, no Pernara to nije omelo, pa mu je nakon bezuspješnih pokušaja da ga se umiri, Brkić izrekao opomenu s dvodnevnim udaljenjem sa sjednice.

– Određujem stanku, a saborsku stražu molim da kolegi Pernaru pokažu izlazna vrata iz dvorane – rekao je Brkić, nakon čega je prekinuta sjednica, a Pernar izveden iz sabornice.
 

 

Nakon kratke stanke, HRAST-ov Hrvoje Zekanović je progovorio o, kako je rekao, "kasti 15 tisuća".

– 15-ak tisuća ljudi koji u Hrvatskoj imaju više od 15 tisuća kuna plaće, o njima se ne govori, kad se pokušava govoriti o nedjelovanju institucija, najčešće se govori u lošem kontekstu u Saboru. Oni rade u agencijama, fondovima, institutima i o njima se ne govori – počeo je Zekanović te počeo čitati nazive nekih od, kako je rekao, stotina agencija kojih ima toliko da su sitnim fontom nabrojane na 40-ak stranica.

– Radi se o kasti 15 tisuća, svi koji su upravitelji ovih agencija imaju plaću 15 tisuća ili malo više. Od ovog doma se stalno pokušava prikazati slika nerada i korupcije, čak se dom iznajmi nekoj političkoj stranci, to je HDZ mada će oni reći da je iznajmljen EPP-u. Ne postoji ni jedan primjer u Europi da se Sabor iznajmi stranci. Moram se osvrnuti i na štrajk prosvjetara, mnogi roditelji će, čak i ljuti jer im djeca ne idu redovito u školi reći zašto oni štrajkaju, bar rade, imaju posao. Ako imate primjedbu, uputite je kasti od 15 tisuća, jer o njima nitko ne govori. Ako se želi namaknuti novac za profesore, vatrogasce, policiju, vojsku, ima tog novca u kasti 15 tisuća. Oni koji rade u realnom sektoru često su ogorčeni kako Vlada olako svima podiže plaće, nemojte biti ogorčeni na to, nego na to da 15 tisuća uhljeba ne radi ništa ili jako malo, i svi imaju članske iskaznice, budite ogorčeni na njih jer oni su problem ovog društva – ustvrdio je Zekanović.

Nezavisni Tomislav Panenić kaže da se na istoku Slavonije upalio alarm, referirajući se na strože mjere za svinjokolju uvedene zbog straha od pojave kuge, koje će, među ostalim, donijeti nove troškove za uzgajivače svinja.

– Od projekta Slavonija ostao je samo novi namet, pa sad 90 posto uzgajivača svinja za svinjokolju mora platiti namet koji iznosi oko 170 kuna, ali u prosjeku oko 750 kuna. Svi smo se bojali da će nam Europska komisija svojim pravilima otežati život, no na kraju je Vlada želeći spriječiti pojavu kuge napravila problem u svinjogojskom sektoru – kazao je Panenić dodavši kako treba odgoditi primjenu ove mjere ili smanjiti njen intenzitet, ili naći model kako je sufinancirati da se pomogne svinjogojskim farmama.

Mostov Nikola Grmoja osvrnuo se na susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na kojem je dogovoreno da će država preuzeti gradske udjele tvrtke APIS IT kako bi postala 100-postotni vlasnik te tvrtke.

– A otkud novci? Vlada je loše planirala, ciljana brojka od 150 tisuća novih korisnika dječjih doplataka nije ispunjena, promašena je za čak 10 puta i to je 250 milijuna kuna viška lošeg planiranja koji sad Plenković ulaže u političku trgovinu i kupovinu APIS IT-a, umjesto da se uloži u demografske mjere, u prosvjetare.... Za njih nema novca, ali za političku trgovinu ima – kaže Grmoja. Sve bi se moglo kad bi Vlada smanjivala opći dug države, tvrdi te dodaje kako je to napravila jedno vlada nezavisnog premijera Tihomira Oreškovića.

– Ova Vlada troši novac na političku trgovinu, novac curi na sve stane, a za sve u koje treba ulagati nema novca. Privatni sektor je ljut jer država ne smanjuje namete, a ne može jer troši na političku trgovinu. Vi ste populisti koji pregovarate o APIS-u, a ne o djeci, profesorima... pregovarali ste isključivo o privatnim interesima. Država treba smanjiti državnu administraciju i troškove i zaustaviti da novac curi na sve strane. Zato smo predlagali registar javnih troškova da vidimo gdje gubimo novac – zaključio je Grmoja davši punu podršku prosvjedu prosvjetara.

I SDP-ov Gordan Maras vidi taj sastanak Plenkovića i Bandića kao primjer korupcije.

– Motiv nisu bili zagrebački problemi, nego da se jedni i drugu održe na svojim funkcijama. Ruka ruku mije, pa Bandić treba potporu HDZ-a za donošenje GUP-a, a Plenković njegovu potporu za donošenje proračuna – prigovorio je Maras koji se pita što će državi 100-postotno vlasništvo nad APIS-om. Nakon tog sastanka govorilo se i o realizaciji projekata u Gradu Zagrebu, no Maras uvjerava kako se ti projekti neće realizirati već su tek pusta obećanja.

– Svih osam projekata koji su jučer navedeni, nisu projekti koji će biti realizirani za vrijeme mandata Plenkovića i Bandića, nego se cijela priča svodi "ja ostajem u Zagrebu, a zauzvrat dajem potporu Plenkoviću da on ostane na čelu Vlade", rekao bi Bandić. Na vlasti je trgovačko-koruptivna koalicija koju treba što prije promijeniti – rekao je Maras.

Kažimir Varda iz Bandićeve stranke uzvratio je kako nije važno što govori, nego tko govori.

– Takvo politikantstvo... govori se o političkoj korupciji kao temi broj jedan, slažem se s time, i ja sam protiv korupcije, no oni je pronalaze u Vladi i Milanu Bandiću. Vlada je u mandatu održala niz sastanka s gradovima i županijama, pa tako i s Bandićem, pa Vlada tako kontinuirano korumpira ulaganjem u infrastrukturu. Ako je to korupcija, ja sam za nju – ironičan je Varda zaključivši kako želi da korumpirana Vlada na takav način korumpira cijelu Hrvatsku.

– Svjedoci smo i prekogranične korupcije, pa je tako dogovorena promjena planirane trase autoceste od Banja Luke do Beograda kako se ne bi srušile kuće hrvatskih povratnika u općini Modriča u Republici Srpskoj. Očito je problem samo Zagreb, smeta im što je gradonačelnik davno pokrenuo inicijativu za spašavanje Imunološkog zavoda, što želi povezati zračnu luku s gradom, izgraditi dječju bolnicu... kolege izu oporbe odlučite se tko je tu koga korumpirao da USKOK-u olakšate posao, podnesite prijave – pozvao ih je Varda.

SDSS-ov Milorad Pupovac govorio je o mnogim područjima Hrvatske u kojima bez struje i ostale elementarne komunalne infrastrukture žive povratnici srpske zajednice. Struja će, tvrdi, biti riješena do kraja iduće godine, a voda je tek na početku rješavanja.

– 145 naselja ili u cijelosti ili djelomično nemaju vode, u Čačincima na primjer vodu imaju sva naselja osim naselja gdje žive pripadnici srpske manjine. U Civljanima gdje ima izvor vode okolna naselja te općine i dalje nemaju vode. To je obraz i slika našeg stanja. Dužan sam podsjetiti sve kolegice i kolege da u tih 145 naselja živi 5100 i nešto domaćinstava, i ako se ovako nastavi, ona će se ugasiti. Jer kao što je život bez tvornice i radnog mjesta nemoguć, tako je i u naseljima bez vode život dugoročno nemoguć. Sjajno je vidjeti kako izgleda Zadar, ali je tužno vidjeti kako izgledaju Obrovac, Benkovac i okolna naselja, pa pozivamo Vladu i nadležno ministarstvu da ne realiziraju planiranu mjeru da  ne bude rekonstrukcije ili gradnje novih vodovoda u naseljima u kojima nema preko 50 stanovnika i u kojima ne postoje uvjeti za ispunjavanje kriterija propisanih zakonom. Ako ipak bude tako, onda veći dio područja Hrvatske možemo ugasiti, isključiti i reći im isključili smo i vas – poručio je Pupovac.

Ključne riječi

Komentara 23

DU
Deleted user
10:39 06.11.2019.

Kada Pernar više nema kaj reči onda provocira incident da bi opet bio u središtu pažnje.... Obični cirkusant!!!

DU
Deleted user
11:06 06.11.2019.

Kakva je razlika između Pernara i Marasa?

IP
ipsisimus
10:58 06.11.2019.

Pernar ne dobiva drugi mandat u saboru pa povlači očajničke poteze da bude u centru pažnje. Osim sljedbe svi znaju da mu je mjesto na dugotrajnom liječenju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije