Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hvalevrijedno

Na odmoru u školi Jelena sada stigne malo i predahnuti!

lift
Sabina Pušec/VLM
12.09.2011.
u 11:03

Šestašica Jelena Veček boluje od cerebralne paralize i teško se kreće pa je ugrađeno dizalo za nju ove godine veliko olakšanje

– Puno mi je bolje otkad je u školi lift, lakše i prije stignem do učionica na katu, sretna je Jelena Veček, učenica šestog razreda OŠ Bedekovčina. Jelena boluje od cerebralne paralize i teško se kreće, pa je za nju pravo olakšanje što od početka ove školske godine od prizemlja do kata škole može stizati pomoću lifta, odnosno platforme za podizanje, koja je u školi ugrađena preko ljeta.

Pomagali svi

Zadovoljan je i njezin otac Zvonko, koji kaže da je u nižim razredima Jeleni bilo lakše, jer se sva nastava odvijala u učionicama u prizemlju škole, no u petom razredu trebalo se seliti na nastavu i u učionice na katu, što je Jeleni bilo dosta teško.

– Tražili smo tada i osobnog asistenta i to nam je odobreno, financiraju ga Općina Bedekovčina i Županija. Inicijator ugradnje bila je Udruga invalida Bedekovčina, uključio se i zbor Pušlek kojeg smo članovi supruga Đurđica i ja, organiziran je prošle godine i humanitarni koncert na kojem su se prikupljali novci da bi se ovaj projekt ostvario. Sad smo sigurniji i mi i Jelena, jer joj je teško bilo kretati se po stepenicama, trebala je pomoć, osim toga kad je odmor, hodnici i stepenice puni su djece, gužva je. I školski odmor od pet minuta je kratak, a ona se sporo kreće, ovako ipak stigne i malo predahnuti, kaže otac Zvonko. Jelenu roditelji svakog dana voze u školu, a dočeka je njezina osobna asistentica, ove godine Marija Kranjčec. Općina je i tu uskočila jer im isplaćuje protuvrijednost mjesečne karte.

Radostan i ravnatelj

– Cijelo smo vrijeme zajedno, na satu sjedimo skupa u klupi, pomažem Jeleni u kretanju, u pisanju ako što ne vidi pročitati jer ima problema s vidom. Jako mi je drago zbog lifta, jer Jeleni puno znači – kaže asistentica Marija Kranjčec. Platforma za podizanje puno znači još jednom šestašu, Tomislavu Banu, koji teže hoda jer je prošle godine bio na operaciji noge, odnosno produljivanja bedrene kosti, te mora jako paziti kod kretanja.

– Kao ravnatelj sam radostan što je djeci s otežanim kretanjem olakšan pristup katu, potreba je bila velika i lift će biti dobro iskorišten, kaže i ravnatelj Marijan Kopjar.

Platforma je stajala 175 tisuća kuna, a Udruga invalida Bedekovčina osigurala je 30 tisuća kuna, Općina Bedekovčina izdvojila je 60 tisuća kuna te platila projekt i nadzor, a Županija je sudjelovala sa 80 tisuća kuna. Primjeren je i za invalidska kolica te ima nosivost 500 kilograma.

Komentara 1

MM
mmmmm
12:00 12.09.2011.

Kako treba \"malo\" za VELIKO djelo. Zahvala, u prvom redu, inicijatorima pa onda i ostalima. Kakva sreća na Jeleninom licu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije