Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravo na izbor

Na novom popisu 16.053 manje građana s glasačkim pravom

izbori
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
09.04.2013.
u 11:27

Na referendumu za Eu lani je glasao 133.331 birač. No, popis je revidiran i ažuriran, pa se s novom brojkom ide na izbore u travnju i svibnju

Na području Karlovačke županije 117.278 stanovnika ima pravo izići na izbore. Oni, naime, čine aktualan popis birača.

 Nova metodologija

 – Kada smo lani imali referendum za EU to je pravo imao 133.331 birač. No, popis je revidiran, ažuriran i sa tim brojem ljudi idemo na izbore koji nas čekaju u travnju, pa onda i u svibnju - objasnio je Željko Spudić, predstojnik Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji. Najnoviji je popis napravljen po novoj metodologiji, a po novom zakonu o registru birača.

 – Po njemu, pravo glasa imaju samo osobe koje su navršile osmanaest godina života, imaju prebivalište u našoj županiji, hrvatski su državljani, a u odnosu na prije, novost je to da moraju imati važeću osobnu iskaznicu -napomenuo je Željko Spudić.

 Najveća je razlika u brojnosti građana koji imaju pravo glasati na područjima koja su nekada bila okupirana. U Vojniću, Krnjaku, Plaškom, Saborskom, lani je na referendumu bilo čak 24 posto više birača.

 Neusporedivi popisi

 – Kako bismo građanima omogućili dodatne informacije, na sljedećim izborima za EU parlament, dakle 14. travnja, osim u našim ispostavama u Vojniću, Ozlju, Dugoj Resi, Slunju i Ogulinu, osigurat ćemo dodatna mjesta, u Plaškom, Rakovici, Krnjaku, Josipdolu i Rakovici gdje ćemo imati predstavnike i dežurstva- rekao je Ž. Spudić.

 Stoga, ukoliko netko ima osobnu iskaznicu koja mu je istekla, neće moći pristupiti glasovanju. Osim, ukoliko je na vrijeme podnio zahtjev za izdavanje nove iskaznice, pa će s privremenom na izbornom mjestu ostvariti pravo da pristupi glasovanju. Predstojnik Ureda državne uprave dodaje da se popisi stanovnika i birača ne mogu doslovno uspoređivati jer su metodologije stvaranja popisa potpuno drugačije.

 – Nisu čak identični niti registar birača, po kojemu je sada 131.795 osoba, od popisa birača, dakle onih koji su zadovoljili baš sve od navedenih uvjeta i mogu pristupiti glasovanju -objasnio je Spudić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije