Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasno po zdravlje

Na misama u Njemačkoj zabranjeno približavanje, rukovanje i - pjevanje

Misa Njemačka
Foto: Reuters/Pixsell
05.05.2020.
u 10:37

Njemački su epidemiolozi tijekom proteklih tjedana formulirali teoriju prema kojoj je pjevanje gotovo jednako opasno za širenje virusa poput kašljanja i kihanja

Neke njemačke crkve od protekle su nedjelje ponovno otvorene za vjernike koji moraju poštovati mjere fizičkog distanciranja, nositi maske te se ne smiju rukovati. No najveću je pozornost medija izazvala odredba da se tijekom misa zabranjuje – pjevanje.

Njemački su epidemiolozi tijekom proteklih tjedana formulirali teoriju prema kojoj je pjevanje gotovo jednako opasno za širenje virusa poput kašljanja i kihanja.

– Dokazi nam pokazuju da kapljice virusa lete vrlo daleko tijekom pjevanja – rekao je Lothar Wieler, šef Instituta Robert Koch, vladine agencije za sprečavanje širenja zaraza. Virolozi također smatraju da pjevači mogu apsorbirati više kapljica jer dišu dublje tijekom pjevanja.

Neki pojedinačni dokazi o širenju zaraze među pjevačima u zborovima pridonijeli su tim teorijama. Zarazile su se tri četvrtine članova jednog zbora u Los Angelesu, a dvoje je umrlo. Isto se tako zarazilo i 59 od 78 članova zbora u protestantskoj katedrali u Berlinu. U katedrali u Kölnu, jednoj od najvećih na svijetu, održana je misa s tek 122 osobe na misnom slavlju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije