Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed

Na Markovom trgu sindikati poručili: INA radi, MOL se gradi

Prosvjednici Ine, portal (1)
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/15
18.07.2013.
u 14:22

Podsjetili su na želje i potrebe radnika INA-e i hrvatskog naroda i pozvali da se "nešto napravi prije nego što se INA svede na običnu MOL-ovu podružnicu".

Kako je i bilo najavljivano, Sindikat radnika Ine i drustava Ine Zagreb - INAŠ, članice Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i braniteljske udruge Ine održale su radnički prosvjed na Trgu sv. Marka pod sloganom INA radi, MOL se gradi

Podsjetili su na želje i potrebe radnika INA-e i hrvatskog naroda i pozvali da se "nešto napravi prije nego što se INA svede na običnu MOL-ovu podružnicu".

„Žao nam je što su neki od vas i deset sati putovali kako bi bili ovdje, ali nemamo izbora. Prisiljeni smo na ovakve akcije jer nam Uprava INA-e ne omogućava razgovor o upravljanju najvećom hrvatskom naftnom kompanijom i pravima njenih radnika kroz socijalni dijalog. MOL, čiji je kreditni rejting jedna od najvećih svjetskih kreditnih agencija FITCH jučer proglasila smećem s daljnjom negativnom prognozom, svoje greške ponavlja na nama. Stoga još jednom upućujemo apel prema Vladi Republike Hrvatske, koja je kao 45 postotni vlasnik INA-e dužna zaštiti hrvatske nacionalne interese. Krajnje je vrijeme da Vlada odluči želi li da se najveća hrvatska naftna kompanija spasi i razvija u regionalnog lidera ili svede na običnu podružnicu MOL-a. Ako oni ne znaju što žele, radnici INA-e znaju. Želimo pravu naftnu kompaniju, a ne trgovca žvakaćim gumama!“, poručila je pred okupljenim prosvjednicima predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović.

Dok se Rilović u svom govoru osvrnula na niz primjera sustavnog kršenja obaveza definiranih u Ugovora o strateškom partnerstvu, njen kolega iz HURS-a pozvao je na otvaranje procesa pregovora o izmjenama i dopunama spornog Ugovora.

„Uprava INA-e koristi premoć zasnovanu na dioničarskom ugovoru nastalom u koruptivnim okolnostima sukladno prvostupanjskoj presudi, te rastače nekadašnjeg naftnog giganta i pretvara ga u svoju podružnicu. Tražimo od Vlade RH da raskine štetni dioničarski ugovor po nepravomoćnoj sudskoj presudi nastao kao plod kriminala te da u istinskim pregovorima s mađarskom stranom definira zdrave temelje daljnjem razvoju INA-e. Razvoja nema bez ulaganja, a mi danas živimo na ulaganjima od prije deset i više godina što i jest glavna zamjerka MOL-u“, rekao je u svom govoru na Markovom trgu predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

Na prosvjedu se još jednom upozorilo na projekt „Postanite poduzetnik“ , kojim se benzinske postaje daju u franšizu privatnim poduzetnicima. Iz sindikata upozoravaju da implementacija projekta, za sve zaposlenike uključene u program, znači trenutačan raskid ugovora o radu s INA d.d., čime zaposlenici gube sva stečena prava i otvara se prostor za drastično smanjenja plaća i daljnje otkaze.

Prosvjed je podržao i Sindikat nafte i petrohemije Federacije BiH koji djeluje u članicama INA Grupe HOLDINE Sarajevo i INA BiH te Energopetrolu Sarajevo, koji se nije mogao pridružiti današnjem prosvjedu, ali je izrazio želju za aktivnom suradnjom svojih članova u daljnjim aktivnostima u strahu od primjene franšiznog načina poslovanja maloprodaje u Bosni i Hercegovini.

Zahtjevi upućeni prema Vladi su:

- očuvanje INA-e kao vertikalno integrirane naftne kompanije koja je desetljećima bila pokretač hrvatskog gospodarstva

- hitno zaustavljanje sustavnog kršenja obaveza MOL-a definiranih u Ugovoru o strateškom partnerstvu imenovanje pregovaračkog tima sastavljenog od stručnjaka, a ne od političara i otvaranje procesa pregovora o njegovim izmjenama i dopunama

- sprječavanje izdvajanja maloprodaje iz INA,d.d., otvaranje procesa pregovora za ostanak radnika u INA,d.d., a koje se poslodavac u travnju kroz pisano očitovanje zaustavio, sprječavanje provođenja operativnih modela maloprodaje na štetu radnika INA-e i INA-e te stvarnu modernizaciju benzinskih postaja, uz zaustavljanje daljnjeg gubitka tržišta maloprodaje INA-e ne samo u Hrvatskoj nego i na tradicionalnim INA-inim tržištima u regiji

- zaustavljanje pretvaranja rafinerije Sisak u skladište derivata iz Mađarske, koja trenutačno prerađuje samo 500.000 tona nafte godišnje što je 4 puta manje od stvarnih mogućnosti i to kroz nastavak njene modernizacije u koju je do sada uložena samo četvrtina od planiranih sredstava i nastavak modernizacije rafinerije Rijeka, koja kasni godinama.

- ulaganja u nova INA-ina plinska i naftna polja, prije nego što iscrpimo i zadnje kapi nafte i plina iz prastarih nalazišta realiziranih prije 10 i više godina pokretanje hrvatskog gospodarstva kroz prekid prakse korištenja mađarskih dobavljača i ponovno uspostavljanje suradnje INA-e s hrvatskim poduzetnicima.

>>Pogledajte kakve su razglednice radnici poslali Milanoviću!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije