Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Suspendiraj se sam'

Na konklavi i kardinal osumnjičen u pedofilskoj aferi?

Roger Mahoney
Reuters/PIXSELL
17.02.2013.
u 12:17

Mahoney će biti ispitan o tome kako je vodio slučaj s meksičkim svećenikom Nicolasom Aguilarom Riverom, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje djece u SAD-u, a uspio je pobjeći pred pravdom u Meksiko.

Suspendiraj se sam, nemoj doći na konklavu u Rim, poručuje se američkom kardinalu Rogeru Mahonyju (76), bivšem nadbiskupu Los Angelesa, koji bi 23. veljače trebao odgovarati na pitanja o skandalu svećenika pedofila. Mahony će biti ispitan o tome kako je vodio slučaj s meksičkim svećenikom Nicolasom Aguilarom Riverom, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje djece u SAD-u, a uspio je pobjeći pred pravdom u Meksiko. Je li u tom zataškavanju slučaja svoje prste imao i kardinal Mahoney?

Mahonyja će pred sucem u Los Angelesu, iz zatvorenih vratiju, ispitivati odvjetnici žrtava svećenika pedofila Rivere. Odvjetnik biskupije Los Angelesa, Michael Hennigan, obznanjuje kako je dogovoreno ispitivanje u trajanju od četiri sata i bez ograničenih pitanja.

Peticija da ne otputuje u Rim

Američka zajednica, Catholics United, najavila je peticiju kojom će tražiti od Mahonyja da ne otputuje u Rim na konklavu na kojoj treba biti izabran nasljednik Benedikta XVI. Podsjetimo kako je sadašnji nadbiskup Los Angelesa, Jose Gomez, zabranio svome prethodniku kardinalu Rogeru Mahonyu sva javna zaduženja jer se na loš način držao i upravljao skandalom koji je izbio osamdesetih godina zbog navodnih seksualnih zlostavljanja djece od strane svećenika.

Kardinal Mahony vodio je losanđelsku nadbiskupiju od 1985. do 2011. godine. Mahony je smijenjen nedavno, odnosno gotovo istodobno s objavljivanjem na sajtu biskupije desetina tisuća stranica dokumenata, koji su do sada bili tajnom, o načinu na koji je Crkva upravljala sudbinom 122 svećenika optuženih za seksualna iskorištavanja djece. Nadbiskupija u Los Angelesu, najveća u SAD-u, objavila je, prema sudskom nalogu, više od 30.000 stranica dokumenata o svećenicima pedofilima i odgovornima u upravljanju cijelim slučajem.

"Čitati te dokumente je brutalno i bolno iskustvo"

- Čitati te dokumente je brutalno i bolno iskustvo - obznanio je Gomez i dodao kako "opisano ponašanje u tim dokumentima užasno žalosno i zločesto. Ne postoji nikakva isprika, nikakvo objašnjenje za ono što se dogodilo toj djeci". Nadbiskupija Los Angelesa potpisala je 2007. sporazum o obeštećenju više od 500 žrtava svećenika pedofila sa 660 milijuna dolara, ali je uvijek nastojala da se ne objave imena odgovornih za zlostavljanja djece. Sada su dokumenti objavljeni i iz njih proizlazi kako je kardinal Mahony zajedno s ostalim crkvenim čelnicima pokušao zaštititi svećenike pedofile. Zbog toga mu je sada oduzeto pravo javnih istupa, a bilo bi i nepovoljno po Crkvu da dođe na konklavu. Zapravo nije potpuna jasno je li time što su mu zabranjeni javni istupi i zabranjen dolazak na konklavu.

>>Je li Marco Simeon prirodni sin vatikanskog tajnika Bertonea?

Komentara 19

Avatar Forrest Gump
Forrest Gump
13:07 17.02.2013.

...." Zbog toga mu je sada oduzeto pravo javnih istupa"..... ovakvo ograničenje i zabranu bi trebalo izreči i nekima u KC Hrvatske koji otvoreno i javno pozivaju na pobunu i rušenje demokratske vlasti, govore mržnjom i ponižavajuče prema drugim ljudima i ženama, počevši od "istaknutih" teologa i raznoraznih "donova" do pomočnih biskupa i sl, a da ne spomenem njihove Američke putujuče cirkusante...

Avatar Svećenik
Svećenik
14:17 17.02.2013.

doći će on, na razmjenu adresa

OB
-obrisani-
12:28 17.02.2013.

Postovani! Suspendiraj se sam, nemoj doći u Rim, poručuje se američkom kardinalu Na konklavi i kardinal osumnjičen u pedofilskoj aferi? * Ako mu je stvarno stalo do Crkve, a ne do osobnih interesa, onda ce se povuci i nece bitice biti u izboru. Jer i sama "mogucnost da bude u izboru za Papu" cini neopisivu stetu crkvi i vjernicima . A o vjerodostojnosti da i ne govorimo. Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije