Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. OBLJETNICA SMRTI

Na komemorativnom skupu za Gojka Šuška okupit će se 2000 ljudi

100. obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/3
03.05.2023.
u 07:15

Najava govornika u Lisinskom pokazuje da je riječ o dosad najvećem skupu kojim se HDZ prisjeća ratnog ministra

Velikim komemorativnim skupom u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog HDZ će u srijedu obilježiti 25. obljetnicu smrti Gojka Šuška, ratnog ministra i najbližeg suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Skup bi trebao okupiti više od 2000 ljudi, kojima će se obratiti predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković, njegov zamjenik Tomo Medved, predsjednik HDZ-ove Zajednice branitelja koja nosi Šuškovo ime Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok će uime obitelji govoriti kći pokojnog ministra Katarina Šušak.

Prijepori o Herceg-Bosni

Ova najava govornika pokazuje da je riječ o dosad najvećem komemorativnom skupu kojim se HDZ prisjeća svog ratnog ministra, premda je obljetnica njegove smrti redovito obilježavana, s izuzetkom nekoliko godina Sanaderove “detuđmanizacije” tijekom koje je Šuškovo ime nerado spominjano u stranačkim redovima. Jer, premda je nesporno da je Šušak bio među najzaslužnijima za stvaranje i oslobađanje Hrvatske u prvoj polovici 1990-ih godina, kao i da je odigrao ključnu ulogu u pripremi “Oluje”, u to je vrijeme simbolizirao sve od čega se vrh HDZ-a želio odmaknuti.

Šuška su otpočetka pratile kontroverzije vezane uz politiku prema Bosni i Hercegovini, pri čemu mu se najviše zamjeralo konstituiranje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) i hrvatski vojni angažman protiv armije BiH, zbog čega je stekao reputaciju glavnog zagovornika podjele susjedne države. Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, povjesničar Ante Nazor uvjeren je, međutim, kako osnivanje HZHB Šušku treba ubrojati među zasluge. Hrvatska zajednica Herceg Bosna, tvrdi ovaj povjesničar, 18. studenoga 1991. osnovana je u skladu s odredbama Ustava BiH i iz nužde.

– Osnovana je nakon što su srpske snage početkom listopada 1991. spalile etnički hrvatsko selo Ravno u istočnoj Hercegovini, kad je postalo očito da vlast u Sarajevu nije mogla zaštititi hrvatski narod od velikosrpske agresije. Jednako tako, i HVO je 8. travnja 1992. godine utemeljen iz nužde, radi obrane Hrvata i građana od velikosrpske agresije u trenutcima nemoći legalne vlasti Republike Bosne i Hercegovine i raspada njezinog obrambenog sustava – tumači Nazor.

Tragična epizoda

A kad je riječ o ratu između HVO-a i Armije BiH u dijelu BiH ističe kako se radilo o tragičnoj epizodi, kako za Hrvate tako i za Bošnjake, od koje su najviše koristi imale srpske snage. Osporava, međutim, tezu da su za taj sukob krivi isključivo Hrvati. – Percepcija da su Hrvati izazvali i započeli sukobe s Armijom BiH, koju je bošnjačko-muslimanska strana uspjela u medijima nametnuti, zanemaruje činjenicu da su sukobi između Bošnjaka i Hrvata u pravilu započinjali u mjestima gdje su Bošnjaci, odnosno odnosno Armija BiH, bili nadmoćniji, te da su se iz središnje Bosne preko Konjica proširili u Hercegovinu, a ne obrnuto – naglašava Nazor.

Zaključuje stoga da je Šušak je kao hrvatski političar, a posebice kao ratni ministar obrane RH imao pozitivnu ulogu u najtežem razdoblju za cjelovitost Hrvatske i opstojnost Hrvata u BiH tijekom prve polovice 1990-ih. A prisjećanju na tu ulogu doprinos će ovih dana dati i Hrvatska pošta, prigodnom markicom s likom ratnog ministra obrane.

>> VIDEO Pogledajte atraktivne pokazne vježbe HV-a i policije te nastup akrobatske skupine 'Krila Oluje' u Okučanima

Komentara 7

SP
Spezzi
19:53 03.05.2023.

Slava mu, ali sadašnji stranački drugovi su sramota nad sramotama. odvratno mi je vidjeti kako se pred izbore uvlače narodu, glume patriote, a 7 godina na vlasti sve su suprotno činili, od zataškavanja ratnih zločina, do kriminala svake vrste. I Šušak i Tuđman se danas okreću u grobu kad vide ove jeftine glumce.

DU
Deleted user
09:45 03.05.2023.

7. kolovoza 1995. – Gojko Šušak: ‘Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!’ Ministre, domoljube, HRVATINO hvala sto si omogućio da imamo slobodnu nezavisnu drzavu Hrvatsku. Ministre HVALA sto ste porazili sile zla koje se nadvili na jedinu nam domovinu. Ministre Gojkoko Šusak nek ti je vječna slava.

JA
Jania
11:33 03.05.2023.

Neka mu je vječna slava i hvala za sve ono što je učinio za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije