Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijeće HRT-a zaključilo:

'Na HRT-u se ne poštuju etičke norme i medijske slobode'

Sjednica Programskog vijeća HRT-a
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
01.10.2018.
u 21:28

Sjednica je sazvana na temelju nedavnog priopćenja ogranka HND-a na HRT-u u kojem su stajali navodi o cenzuri na HRT-u te onemogućavanju novinara na HRT-u u profesionalnom obavljanju posla.

Programsko vijeće HRT-a već dulje vrijeme upozorava na česta i brojna kršenja programskih načela te etičkih i strukovnih normi. Kako HRT to sustavno ignorira izravno se obraćamo javnosti i Saboru zbog zabrinjavajućeg stanja na HRT-ovim programima te nepoštivanja novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda - dio je to zaključka koje je Vijeće HRT-a prihvatilo danas na svojoj hitno sazvanoj sjednici koja je imala samo jednu točku dnevnog reda "Rasprava o ograničenjima u održavanju stabilnosti programa HRT-a".

A sjednica je sazvana na temelju nedavnog priopćenja ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u u kojem se navodilo da se na HRT-u provodi cenzura te se novinare onemogućava u profesionalnom obavljanju posla. Štoviše, kako bi se o argumentima za ove navode doznalo više, vijećnici su se prije sjednice bili usuglasili da se na sjednicu pozove predstavnik tog ogranka, kao i urednik te predsjednik HND-a Hrvoje Zovko koji je prošli tjedan na HRT-u dobio izvanredni otkaz, no predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo nije prihvatio tu odluku vijećnika, premda se već mjesecima, kao ni jučer, sam ne pojavljuje na sjednicama tijela kojem je na čelu.

Kako predloženi sudionici sjednice nisu mogli doći, rasprava na navedenu hitnu temu dnevnog reda nije održana, već se onda dva sata raspravljalo o zaključku sjednice, iako je bilo prijedloga da se zaključak kojeg je predložio vijećnik Aleksandar Milošević - povuče.

Sjednica Programskog vijeća HRT-a
1/10

Za neke vijećnike spornim se pokazalo navođenje da HRT ignorira znanstvene prosudbe o totalitarnim režimima te opet dopušta revizionističko iskrivljavanje povijesti, što se odnosilo na vijest o komemoraciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva u Jastrebarskom. O prijedlogu zaključka ipak se raspravljalo.

- Svjedoci smo da vladajuće političke elite krše i zakonska i ustavna načela pa se to onda odražava i na HRT koji provodi i na neki način biva glasnogovornik Vlade. Tako vodeće strukture HRT-a moraju zastupati ono što zastupa vladajuća politička elita. U suprotnom, bit će smijenjeni jer vlast tu moć ima. I situacija na HRT-u ne razlikuje se od situacije u društvu - kazao je vijećnik Ivica Maštruko ponovivši svoju raniju tezu da se radi i o kaptolizaciji HRT-a.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević ustvrdio je potom da vijećnici imaju posve iskrivljenu sliku o HRT-u, da javno olako šalju paušalne ocjene koje ni u čemu nemaju uporišta te da je mantra to da HTV-u pada gledanost i da informativni program na najnižim granama ikada. Usto, dodao je da on u dvije godine nije dobio, ni usmeno ni pismeno, nijednu novinarsku prijavu koja bi se odnosila na cenzuru ili bilo kakvo onemogućavanje rada. Dodajući kako ne vidi nikakve probleme niti u uređivanju programa niti u međuljudskim odnosima, iznio je niz podataka o povećanju gledanosti programa HTV-a zaključivši da se na hitnoj sjednici pred njih s HRT-a "bacaju tvrdnje koje nisu potkrijepljene nikakvim argumentima".

- Mi smo dio javnosti koji ima pravo pitati i znati zašto dolazi do tenzija u uredništvu, komunicira li Uprava s radničkim vijećem i s kućnim ogrankom HND-a. Ukratko, što se to ovdje događa? Zašto incidenti, zašto otkazi? Hajdemo vidjeti hoćemo li razgovarati kulturom otkaza ili kulturom argumenata - apelirao je vijećnik Vlaho Bogišić dometnuvši da informativni program HTV-a vodi neku vrstu političke borbe.

Usput je HTV-u zamjerio da svojevremeno ni u jednoj svojoj dnevnoj informativnoj emisiji nije citirao izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u kojoj je izravno osudila ustaške zločine prema Židovima, Srbima i Romima u Jasenovcu.

- Hoće li mi Vijeće reći želi li ono preuzeti uređivanje Vijesti? Ja to neću dopustiti. Ne možete mi reći da svi mi ovdje veličamo ustaški zločin - prilično uzrujano uzvratio je ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, na što je vijećnik A. Milošević uzvratio da nitko iz Vijeća niti Kuniću niti njegovim suradnicima ne zamjera nikakvu "ustašonostalgiju".

- Ali vas prozivamo zbog neprofesionalizma jer ne branite ustavne vrijednosti ove zemlje. HRT nema praksu prenositi događaje vezane uz antifašizam - rekao je A. Milošević dodajući da se radi o tome da se HRT ponaša kao prazna katodna cijev koja samo prenosi razne, pa i vrlo upitne događaje. Nakon tih riječi vijećnicima se, posve neprimjereno, obratio urednik HTV4 Dražen Miočić.

- Molim vas da nam vi onda sastavite i date popis što mi to smijemo raditi, što smijemo snimati, koje događaje smijemo pratiti, čije izjave smijemo uzimati, koga smijemo pozivati kao goste u emisije, te da vi propišete što je istina - uputio je Miočić vijećnicima ove riječi, no oni na ovu tiradu nisu reagirali ni uzvraćali.

Inače, koji sat prije sjednice Vijeća 60-ak novinara HRT-a okupilo se pred zgradom HRT-a na petominutnom prosvjedu zbog cenzure te izvanrednog otkaza uredniku i predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku, razvivši pritom transparente na kojima je pisalo: "Sloboda novinarstvu" i "Stop cenzuri".

Ključne riječi

Komentara 39

SO
SoloHan
17:37 01.10.2018.

HRT treba ukinuti skupa sa svim smećem koje se tamo nataložilo na čelu s vijećem

WW
wwwcro
17:40 01.10.2018.

Komunističko smeće se nije uklonilo sa HRT-a nakon 1991. Omalovažavaju se norme i vrijednosti hrvatskog naroda upravo ba javnoj televiziji. Širi se neprijateljska propaganda preko Stankovića i njemu sličnih. Dosta nam je toga.

NO
Norway
17:53 01.10.2018.

Sijete mržnju, jad i tugu među Hrvatima, provocirate, uznemiravate, lažete, potičete Yugo nostalgiju, cenzurirate, politički komentatori su pioniri ocvali iz bivšeg sistema, nitko Vas ne voli niti ne gleda, silite ljude u bankrot TV pretplatom, sportska redakcija šverca, Stanković prolijevaa žuč po nedjeljnom ručku,, Maja Sever i njezine SMS poruke se kao nikad nisu dogodile, polovica zaposlenih misle da su na N1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije