Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selekcija

Na državnoj maturi od ove godine najviše šest izbornih predmeta

'19.02.2010., Karlovac - Ucenice na hodniku Ekonomsko-turisticke skole Karlovac.  Photo: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
23.01.2011.
u 12:01

Sve o testovima i terminima polaganja ispita na ovogodišnjoj državnoj maturi možete sljedećih dana čitati u našem listu te se okušati i u pisanju eseja.

Ove godine državnu maturu maturanti će polagati prema pravilima malo drukčijim od onih koja su vrijedila prošle godine. Ravnatelj Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka ključnu promjenu vidi u ograničavanju broja izbornih predmeta koje neki maturant može prijaviti ili polagati.

Bolesni na drugi rok

– Ove godine učenici će moći prijaviti i polagati najviše šest izbornih predmeta. Može se odlučiti za sve društvene ili prirodoslovnomatematičke ili i jedne i druge, ovisno o tome što želi studirati i što mu željeni fakulteti traže – objašnjava Sirovatka. Prošle godine pojedini su maturanti prijavljivali po deset i više izbornih predmeta, ali se na ispitima nisu pojavljivali.

– U ljetnom roku prošle godine na ispite nije došlo 15 posto učenika, a jesenske ispite ignoriralo je gotovo 40 posto maturanata. Zato smo ograničili broj izbornih predmeta – kaže Sirovatka.

Maturanti će ove godine moći polagati najviše dva ispita u jednom danu, obvezni strani jezik koji će polagati moraju učiti najmanje dvije godine, a u zimskom roku ubuduće će obvezne ispite (matematika, hrvatski i strani jezik) moći polagati samo maturanti gimnazija kako bi završili svoje srednjoškolsko obrazovanje.

Učenici koji budu bolesni na dan ispita morat će polagati u drugom roku. Ove godine mjesto polaganja ispita iz izbornih predmeta određivat će Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tako će svi maturanti iz nekoga grada izborne predmete polagati u jednoj školi kako bi se što manje remetila nastava.

To su samo neke od novosti koje su regulirane Pravilnikom o polaganju državne mature, a o nizu detalja, rokovima, ali i izgledu testova za obvezne i neke izborne predmete precizno ćemo vas informirati sljedećih dana u serijalu Večernjeg lista kojim maturante želimo pripremiti da državnoj maturi pristupe što bolje informirani i što ležernije.

Većina se već prijavila

Maturanti i učenici trećih razreda srednjih škola imat će priliku prijaviti se na Večernjakov natječaj i napisati esej, koji im može biti dobra provjera prije pisanja onog za državnu maturu na početku travnja.

Za prijavu polaganja državne mature ostalo je još nekoliko dana – zaključno prijave se primaju još do 31. siječnja 2011. godine, a od očekivanih 31.000 maturanata do sada ih se prijavilo dvadesetak tisuća.

Komentara 2

GR
gresham
15:47 23.01.2011.

svaka ima pravo birat jednog najdrazeg predmeta i iz njega polagati, a jedan od predmeta bit ce svakako i sex hehehehehehe

MA
_MaturAnt_
21:56 25.01.2011.

preporuka svim maturantima -> www.drzavnamatura.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije