Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBU

Na današnji dan 2008. godine preminuo je Luka Ritz, maturant kojeg je premlatila skupina huligana

Luka Ritz
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.06.2023.
u 10:09

Sa 17 godina Luka je odlučio da želi donirati svoje organe nakon smrti, što su njegovi roditelji ispoštovali. Spasio je više života u Hrvatskoj ali i inozemstvu

Na današnji dan 2008. godine zagrebački maturant Luka Ritz preminuo je u bolnici 12 dana nakon što ga je divljački prebila skupina huligana dok je u večernjim satima prolazio Mostom slobode. Zahvaljujući Lukinim roditeljima i prijateljima koji su pokrenuli hrvatsku javnost, on je postao simbol borbe protiv uličnog nasilja. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa osmislilo je nagradu za promicanje tolerancije koja nosi njegovo ime.

Lukini napadači uhićeni su pet mjeseci nakon napada. Priznali su da su Luku pretukli iz dosade. Osuđeni su vrlo blago, na boravak u popravnom domu, a tek je jedan od njih proveo nekoliko mjeseci u zatvoru. Neki od njih imali su u prošlosti policijske prijave, a s delikventnim ponašanjem nastavili su i nakon što su uzrokovali smrt nevinog mladića.

Sa 17 godina Luka je odlučio da želi donirati svoje organe nakon smrti, što su njegovi roditelji ispoštovali. Spasio je više života u Hrvatskoj ali i inozemstvu, navodi se na stranici Ponos Hrvatske, nagrade koju je Luka dobio posthumno. Luka je bio maturant zagrebačke grafičke škole. Svirao je bas gitaru u bendu Shangri La. Želio je upisati novinarstvo i postati glazbeni kritičar. 

VIDEO Svečana dodjela nagrade Luka Ritz

U studenom 2017. s radom je krenuo Centar za pružanje usluga u zajednici “Savjetovalište Luka Ritz” pokrenut u sjećanje na preminulog maturanta još 2014. godine. Djelatnost Centra Luka Ritz obuhvaća savjetovanje i psihosocijalnu podršku djeci, mladima i njihovim roditeljima, a s ciljem pomoći pri prevladavanju poteškoća, prevencije nasilja i drugih oblika rizičnih ponašanja, pomoći djeci uključenoj u vršnjačko nasilje, unapređenja socijalnih vještina djece i mladih te unapređenja roditeljskih vještina. Centar u radu naglasak stavlja na prevenciju i sprečavanje, odgađanje ili umanjivanje rizičnih čimbenika koji kod djece i mladih povećavaju vjerojatnost nastanka problema u ponašanju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije