Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESKORISNA MORNARICA

Na brodove potrošili 6 milijardi funti, a ne mogu ih koristiti u toplim morima

Britanski ratni brodovi
Foto: Press Association/PIXSELL
1/2
16.06.2018.
u 11:45

Ministarstvo obrane je izdvojilo160 milijuna funti kako bi se ispravile greške na brodovima ugrađivanjem dodatnog diesel generatora. Takve promjene uključivat će bušenje rupe sa strane svakog broda, ali ti radovi neće početi do 2020. godine.

Šest britanskih razarača, opisani kao okosnica Kraljevske mornarice, prošle godine proveli su 80 posto vremena na pristaništu. Svih šest brodova, vrijednih oko 6 milijardi funti u pogonu su od 2008 godine i svakom od njih potrebna je rekonstrukcija

Brodovi su napravljeni s motornim sustavom koji prestaje raditi kada se brod nađe u toplim morima, što je izuzetno nepogodno za mornare koji su znali ostati na moru i po nekoliko sati.

To je dovelo do zabrinutosti da su upravo ti brodovi koji su dizajnirani da štite od raketnih napada, postali beskorisni i otvoreni za napade. 

Proizvođači motora Rolls-Royce tvrde da ih Ministarstvo obrane nije obavijestilo o tome da će brodovi teški po osam tisuća tona, toliko vremena provoditi u toploj vodi pa da iz tog razloga, motori nisu dizajnirani drugačije, piše Daily Mail.

Problem je postao javan 2016. godine kad se pojavila informacija da su se turbine Rolls-Royce-a usporile kad je brod uplovio u toplu vodu i da motor više nije proizvodio dovoljno snage koja bi taj brod i pokrenula.

Takvo nešto, sistem broda ne prepoznaje i šalje obavijest da se radi o elektroničkoj greški. Međutim, taj problem se ne pojavljuje na sjevernom moru jer generator može proizvoditi više struje u hladnim vodama.

Ministarstvo obrane je izdvojilo160 milijuna funti kako bi se ispravile greške na brodovima ugrađivanjem dodatnog diesel generatora. Takve promjene uključivat će bušenje rupe sa strane svakog broda, ali ti radovi neće početi do 2020. godine. 

Britanski ratni brodovi
1/1

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar Trgovac
Trgovac
14:11 16.06.2018.

Samo zamišljam koji bi komentari bili da se tako nešto dogodilo u Hrvatskoj. Jedna od 5 najvećih svjetskih sila, jedna od najjačih svjetskih mornarica, jedna od najuspješnijih firmi za vojnu opremu, Rolls Royce radi motore i ne radi. Događa se. Englezi naprave brodove koji je plove, a Nijemcima Luftwaffe vježba u Kanadi i Americi jer je previše borbenih lovaca padalo po Njemačkoj. Tak je to u životu. Ali da se to nama dogodi Hrvati bi uživali u vrijeđanju i negativnostima. A to je normalno. Događa se. Takav je život. Zabrljaš. Pa popraviš. Treba nam više pozitive i realnosti.

Avatar Django
Django
14:32 16.06.2018.

Netko je dobro zamračio. Prvo naplatiš od države motore za hladna mora, a onda ih “prefarbaš” da rade i u toplim morima. Zar ne znaju napraviti univerzalni motor? Nekako čisto sumnjam. Uglavnom, Farbanje tunela je prema ovome dječja igra.

ND
Novi dan isti mrak novo sranje
14:37 16.06.2018.

Vesla u šake i razvijte jedra haahahaajhaaaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije