Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA PRAVILA

Na austrijsku granicu stiglo 400 migranata nakon uvođenja sustava kvota

izbjeglice
20.02.2016.
u 15:50

Austrija je ove godine primila 11.000 zahtjeva za azilom, u odnosu na prošlogodišnjih 90.000. Vlada ove godine planira ograničiti brojku na 37.500 ljudi.

Prva grupa migranata nakon što je Austrija uvela nov sustav kvota, njih 400, stiglo je preko Slovenije na glavni austrijski granični prijelaz za tražitelje azila Spielfield (Šentilj), rekla je glasnogovornica austrijske policije Madeleine Hainrich za dpa.

Vlada u Beču je, unatoč kritikama Europske komisije, ovaj tjedan odlučila dnevno primati samo 80 tražitelja azila te dnevno omogućiti tranzit kroz zemlju za njih 3200.

Kasnije u subotu bit će poznato hoće li se poštovati odluka o primanju u zemlju 80 osoba dnevno i hoće li oni provesti noć u Sloveniji, rekla je Heinrich. U nedjelju se očekuje dolazak još 400 migranata. 

Sustav kvota uveden je u petak, no jučer na Spielfeldu nije bilo izbjeglica ni migranata, piše dpa.

Povjerenik za migracije EU-a Dimitris Avramopoulos u službenom je pismu upućenom u četvrtak službeni Beč upozorio da je odluka o sustavu kvota u suprotnosti s europskim i međunarodnim zakonom, koji nalaže da se moraju prihvatiti svi tražitelji azila. 

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u subotu je podsjetila da tražitelji azila na austrijske granice stižu nakon tranzita kroz druge zemlje EU-a. "Kada bi svi vodili računa o sadržaju pisma, Austrija ne bi imala nikakvih problema. Pismo je, očigledno upućeno na pogrešnu adresu", rekla je. 

Austrija je ove godine primila 11.000 zahtjeva za azilom, u odnosu na prošlogodišnjih 90.000. Vlada ove godine planira ograničiti brojku na 37.500 ljudi.

>> Austrija: U zemlju smije ući 3.200 migranata dnevno, a u danu će primiti najviše 80 zahtjeva za azil

Komentara 5

BL
Blomberg
16:39 20.02.2016.

Od nasih se nitko ne izjasnjava kako oni misle postupati sa izbjeglicama, i kako ce postupiti ako Njem. Aust. i Slo. pocnu vracati knama a Srbija ih nece vruce je to pitanje ili ?

DM
dr_max
17:38 20.02.2016.

Zatvoriti granicu, sljediti primjer Višegradske skupine!

DA
Darko22
20:53 20.02.2016.

Naši političati upornu ignoriraju problem imigranata, kao da će se valjda taj problem sam od sebe riješit. Znam da nisu nešto pretjerano sposobni, ali baš ovolikom pasivnošću o toj problematici su me ipak uspjeli razočarati. Glavno da oni raspravljaju čiji je djed bio partian a čiji ustaša, u pm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije