Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SLUČAJ

MVEP uputio prosvjednu notu Srbiji: Neprihvatljivo je posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom

Beograd ukrašen zastavama povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
10.07.2023.
u 15:08

I ovaj put smo istaknuli kako ne sporimo suvereno pravo država da na unutarnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji kojom izražava najoštriji prosvjed zbog novog posezanja za hrvatskom kulturnom baštinom.

- Republika Hrvatska neprihvatljivim drži sadržaj Deklaracije pod nazivom "Granice srpske književnosti" koja je usvojena na nedavnoj "Četvrtoj interkatedarskoj srbističkoj konferenciji", a u kojoj se ponovno neargumentirano prisvajaju dijelovi hrvatske nacionalne kulturne baštine.

Za Republiku Hrvatsku ovo je nastavak djelovanja i prakse institucija Republike Srbije kojem smo bili svjedoci tijekom nedavnog usvajanja Zakona o kulturnom nasljeđu i radi čega smo tada uputili službenu notu Republici Srbiji.

VEZANI ČLANCI

I ovaj put smo istaknuli kako ne sporimo suvereno pravo država da na unutarnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svjedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima, ali Republika Hrvatska drži kako je posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država i naroda krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu europskih vrijednosti i suradnje kao jednih od temeljnih odrednica Europske unije čijem članstvu aspirira i Republika Srbija - stoji u priopćenju kojeg je poslao MVEP.

Zagrebački vatrogasci objavili spektakularan spot snimljen dronom

 

Komentara 13

LL
lijepa_li si
17:34 10.07.2023.

igrokaz družine s zrinjevca. alibi politika, kaskanje za događajima, konstantna defanziva, smiješna priopćenja!

KA
kantalonac
20:04 10.07.2023.

Ovaj izgleda nije ministar nego ministrant. Jednostavno ostavlja takav dojam.

DU
Deleted user
16:11 10.07.2023.

Znaju li u mvp rh da drzava kojoj su uputili prosvjednu notu ima veleposlanika u zg ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije