Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put mlijeka - od staje do stola

Muzu 60 krava da bi ostali na nuli

19.06.2009.
u 18:55

Većina ljudi, a posebno djeca, dan ne mogu zamisliti bez čaše mlijeka. No, malo tko se zapita kako mlijeko dođe do njihova stola i što je sve za to potrebno.

Mužnja traje 7-9 minuta
Jedna karika u tom lancu su kooperanti varaždinske Vindije, jednog od najvećih hrvatskih proizvođača mlijeka. Među kooperantima je i obitelj Šambarek iz Kelemena. Njihov dan započinje u pet sati, kada odlaze na farmu na kojoj imaju šezdesetak krava.

– Najprije krave koje se muzu odvojimo od onih koje se ne muzu, odnosno od onih koje su bređe. Zatim im očistimo vimena, pomuzemo ih strojno, a mlijeko putem mljekovoda ide izravno u laktofriz, tako da nema doticaja sa zrakom – kaže Damir Šambarek.

Prošlo je vrijeme ručne mužnje i prelijevanja mlijeka iz kante u kantu. Stroj odjednom može musti 10 krava, a mužnja jedne traje između sedam i devet minuta. Šambareki krave muzu svaki dan u isto vrijeme, od 5 do 7 i od 17 do 19 sati. Nakon mužnje, mlijeko se u laktofrizu mora ohladiti u roku od dva sata na temperaturu između dva i četiri Celzijeva stupnja, a zatim po njega dolazi cisterna iz Vindije.

Dnevno Šambarekovi Vindiji isporuče 1100 litara mlijeka, čime su zadovoljni jer uspjevaju pokriti životne troškove, kredite i ostalo. Sa sadašnjom otkupnom cijenom taman da ostanu na pozitivnoj nuli, a ističu da je 800 litara minimum koji moraju isporučiti kako bi uopće opstali.

To dobro znaju u Vindiji iz koje svakodnevno dolaze po mlijeko Šambarekovih.

- Cisternom se mlijeko dovozi u naš pogon u Varaždinu, gdje se zaprima i dodatno hladi ledenom vodom – objašnjava Marina Šimunek, koordinatorica proizvodnje u Vindiji Vivis, gdje je sve automatizirano. Ohlađeno mlijeko pasterizira se, a zatim se puni u boce koje u Vindiji Vivis na liniji puhanja formiraju iz PET predoblika.

Boce su pune na sterilnoj punilici.

– Termički tretman vrlo je blag i omogućuje čuvanje nutritivnih sastojaka mlijeka. Aseptični uvjeti nužni su kako bi se postigao rok trajanja svježeg mlijeka od deklariranih 10 dana – kaže M. Šimunek. Svaka boca nakon izlaska iz punilice ima kod i vrijeme punjenja, a napunjene boce transportnim trakama prolaze kroz uređaj za aplikaciju etikete te ispis datuma na čep. Nakon toga se pakiraju i predaju u hlađeno skladište.

Visoki standardi
– U skladište se predaje dobro ohlađeno svježe mlijeko, koje se mora i prevoziti u hladnim uvjetima. To moraju poštivati i prodavači u trgovinama. Stalno poštivanje rashladnog lanca ne smije popustiti sve do stola potrošača – istaknula je M. Šimunek.

Uzorke mlijeka Vindija šalje u laboratorij u Križevce,

– Određuje se kvaliteta mlijeka, odnosno je li ona u europskim standardima, budući da Vindija ima više od 90 posto mlijeka u EU standardima, dok je hrvatski prosjek 75 posto. Da to postignemo, morali smo mnogo raditi s kooperantima – ističe Ljubić.

Vindija, koja ima 4000 kooperanata u cijeloj Hrvatskoj, najviše u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj iako većina mlijeka dolazi iz Slavonije gdje najveći kooperant isporučuje čak 30.000 litara mlijeka dnevo, također ima, kao i svi domaći proizvođači, određene količine mlijeka na zalihama, ali stanje ne smatraju uzbunjivajućim ili alarmantim.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije