Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paxlovid zasad najučinkovitiji

Mutacije koronavirusa s vremenom će zaobići i najučinkovitiji lijek

Pozitivan test na koronavirus
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
17.08.2022.
u 15:33

Časopis Science piše da su znanstvenici otkrili neke od tih mutacija koje već cirkuliraju u zaraženim ljudima

Paxlovid, Pfizerov lijek protiv COVID-19, učinkovito smanjuje mogućnost ozbiljne bolesti uzrokovane virusom SARS-CoV-2, ali niz novih laboratorijskih studija pokazuje da koronavirus može mutirati i postati manje osjetljiv na lijek. Prema pisanju američkog znanstvenog časopisa Science, znanstvenici su otkrili neke od tih mutacija u varijantama koje već cirkuliraju u zaraženim ljudima, izazivajući novu zabrinutost da bi liječnici uskoro mogli izgubiti jednu od svojih najboljih terapija za borbu protiv COVID-19.

Studije pokazuju da "kada izvršite pritisak na virus, on pobjegne", rekao je David Ho, virolog sa sveučilišta Columbia. Iako se nove mutacije tek trebaju raširiti, Ho i mnogi drugi znanstvenici misle da je to samo pitanje vremena. "S obzirom na broj zaraženih, do toga će sigurno doći", kaže Ho.

Studije rezistencije uslijedile su nakon drugih teškoća s Paxlovidom, koji je u SAD-u i dalje ograničen za upotrebu kod ljudi s rizikom za teški oblik COVID-a. Pfizer je u lipnju zaustavio veliko ispitivanje lijeka na pacijentima standardnog rizika jer nije uspio pokazati statistički značajnu zaštitu od smrti ili hospitalizacija kod njih.

Porast upotrebe Paxlovida stvara pritisak na virus, pogodujući mutacijama koje mu pomažu da preživi u prisutnosti lijeka. A budući da svaka zaražena osoba napravi trilijune kopija virusa, on ima puno prilika testirati različite mutacije dok se replicira. Zasad se čini da te mutacije nisu utjecale na učinkovitost tog lijeka. 

Ključne riječi

Komentara 2

WT
WTF!
21:33 17.08.2022.

Paxlovid - 5 dnevna terapija,pod uvjetom da se primjenjuje na samom početku zaraze,ali....4-5 dana nakon završene terapije postoji velika šansa za reaktivaciju covida. Još nisu skontali zakaj se to događa. Toliko o Paxlovidu kao još jednom eksperimentalnom lijeku.

DU
Deleted user
17:35 17.08.2022.

Zašto ga mi nemamo, a imaju ga okolne države i to već mjesecima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije