Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPACEX

Muskova raketa Starship izgubila kontakt nakon 8 minuta leta

SpaceX's next-generation Starship spacecraft lifts off from launchpad, near Brownsville
Foto: GO NAKAMURA/REUTERS
1/3
18.11.2023.
u 15:47

Lansiranje Starshipa se dogodilo u SAD-u, u Texasu. Nakon što se gornji dio uspješno odvojio od boostera, tim je izgubio kontakt s glavnim dijelom rakete

Letjelica koju je SpaceX, tvrtka Elona Muska lansirala ove subote izgubila je kontakt 8 minuta nakon polijetanja, objavljeno je.  Lansiranje Starshipa, inače namijenjog za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, se dogodilo u Teksasu, u Bota Chici. Nakon što se gornji dio uspješno odvojio od boostera, tim je izgubio kontakt s glavnim dijelom rakete. Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe tvrtke Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu. Trebala je letjeti 90 minuta u svemir, no kontakt je izgubljen osam minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. 

„Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo. S obzirom na to da je letjelica ipak po prvi puta izašla iz Zemljine atmosfere, iz SpaceX-a izrazili su zadovoljstvo ovim pokušajem.

- S testovima poput ovakvih, naš uspjeh dolazi iz onoga što smo mogli naučiti, a današnje testiranje će nam pomoći unaprijediti Starship kako bi SpaceX mogao omogućiti život na više planeta - poručili su. Šef NASA-e Bill Nelson čestitao je timu SpaceX-a na napretku koji je ostvarilo današnje lansiranje, navodeći kako je letenje svemirom ''odvažna avantura koja traži duh i inovacije''.

- NASA i SpaceX zajedno će vratiti čovječanstvo na Mjesec, Mars i dalje - poručio je.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Kontroverzni milijarder Musk najavio novu umjetnu inteligenciju: "TruthGPT tragat će za istinom"

Ključne riječi

Komentara 4

RO
Roani
16:32 18.11.2023.

Ne kužim, ako su izgubili kontakt s raketom to znači da ona juri dalje, ali da se s njom više ne može upravljati sa zemlje? Ako je tako - moglo bi biti veselo

SS
sokac sa drave
17:30 19.11.2023.

Ovo je samo nastavak explodiranja americkih raketa,onda su oni poceli kupovati ruske raketne motore i sve je bilo u redu.I onda ameri udarili sankcije rusiji sto im oni nedaju najplodniju zemlju ukrajinu.Kako cemo mi sada u svemir pita john Waine.Probajte letjeti na metli kazu rusi.

HO
homofobic
20:32 18.11.2023.

Kada raketa izgubi kontakt s kontrolnim centrom trenutno se aktivira mehanizam samounistenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije