Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Žene u biznisu'

Muškarce se ne pita kako balansiraju privatno i poslovno

storyeditor/2024-03-20/PXL_190324_111920230.jpg
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/6
21.03.2024.
u 12:36

Jedna od prvih aktivnosti veleposlanice SAD-a Nathalie Rayes u Hrvatskoj odnosi se na jačanje položaja žena u društvu

Otkako je Nathalie Rayes postala veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj te je u siječnju stigla u Zagreb, započela je s nizom aktivnosti, a jedna od prvih odnosi se na jačanje položaja žena u društvu. Stoga je u utorak inicirala organizaciju okruglog stola pod nazivom "Žene u biznisu", koji je sama moderirala. Sudionice su bile predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, predsjednica Uprave brodogradilišta Viktor Lenac Sandra Uzelac te Rina Musić, predsjednica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. Susretu se pridružila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je prije rasprave održala govor o položaju žena u društvu.

– Jako je važan narativ koji koristimo jer se pogrešnim odabirom riječi i izraza šalje poruka da su muškarci snažni lideri, a da su žene emotivne i slabe. Kada sam bila predsjednica, često se govorilo o mom fizičkom izgledu i odijevanju umjesto o mojim postignućima. Uspoređivalo me se s barbikom i raspravljalo o mom privatnom životu. Zašto se i muškarce ne pita kako balansiraju privatni i poslovni život? – poručila je Grabar-Kitarović, a veleposlanica Rayes je zaključila da se s istim problemima bore i žene u Hrvatskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama.

– Žene su i dalje za isti posao kao i muškarci plaćene u prosjeku 16 posto manje te su podzastupljene u mnogim granama kao i na rukovodećim pozicijama iako u Hrvatskoj žene čine 60 posto osoba s visokom stručnom spremom – rekla je Nathalie Rayes, koja je i sama ostvarila istaknutu karijeru u javnoj službi, a magazin People u izdanju na španjolskom jeziku proglasio ju je jednom od "najmoćnijih 25 Latinoamerikanki u SAD-u". Stoga je istaknula neke od prepreka s kojima se na vlastitom putu kao žena morala suočiti. O tome su govorile i sudionice panela, pa je tako bivša ministrica financija Martina Dalić zaključila da je politika za žene teško i ne baš prijateljsko okruženje.

– Iako ima žena u hrvatskoj politici, stupanj njihove vidljivosti je upitan – rekla je, a prisutnima se obratila i Sandra Uzelac koja je uspjeh ostvarila u brodogradilištu koje se smatra pretežito muškim svijetom. Ističe kako je za to bilo potrebno raditi izrazito puno, a žene su pritom u posebno teškoj poziciji jer nije poželjno da pokazuju svoj ego.

POVEZANI ČLANCI:

– Mene su zbog nekog poteza znali opisati kao emotivnu, a moji bi muški kolege zbog istog bili smatrani inspirativnima – rekla je pak Rina Musić. U konačnici su sve panelistice zaključile kako je izrazito važno vlastitim primjerom mijenjati društvo, u raspravu uključiti i muškarce te odgojiti nove inkluzivne generacije.

>> VIDEO Ovo je 10 najmoćnijih žena svijeta: Listom dominiraju Amerikanke, ali sam vrh drže dvije Europljanke

Komentara 1

GH
GHyyyy7_
09:44 22.03.2024.

Žene i muškarci ne mogu biti ravnopravni niti će ikada biti. Ni muškarci unutar sebe kao grupe nisu svi ravnopravni. Nije uopće poanta u ravnopravnosti, to je obično prodavanje magle. Poanta je u adekvatnom vrednovanju rada bilo koje žene i/ ili muškarca, cijenjenu i priznavanju pojedinca kao osobe, a ne u nekakvoj kvazi ravnoppravnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije