Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorena izložba

'Znamenite žene u hrvatskome iseljeništvu': Mia Čorak Slavenska, Mimi Marinović, Marijana Dokoza, Jasna Novak Milić...

Izložba „Znamenite žene u hrvatskome iseljeništvu“
Foto: Leon Vuglač /VLM
17.03.2024.
u 18:54

Postavlja se neminovna potreba za iskazivanjem važnosti figure Hrvatica u iseljeništvu koje su svojim djelovanjem afirmirale hrvatski kulturni i nacionalni identitet

U petak, 15. ožujka, u knjižnici Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, otvorena je izložba „Znamenite žene u hrvatskome iseljeništvu“ pod organizacijskim vodstvom Udruge studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva – Populus.

Primarni cilj izložbe je popularizacija i adekvatna valorizacija uloge hrvatskih žena u emigraciji koje su ostavile trajan pečat u svjetskoj kulturnoj, znanstvenoj, umjetničkoj i inoj baštini. U tom kontekstu, postavlja se neminovna potreba za iskazivanjem važnosti figure Hrvatica u iseljeništvu koje su svojim djelovanjem afirmirale hrvatski kulturni i nacionalni identitet. 

U sklopu izložbe predstavljeno je dvanaest žena hrvatske emigracije među kojima su: Mia Čorak Slavenska, Mimi Marinović, Milka Trnina, Lily Garafulić Janković, Nedjeljka Luetić-Tijan, Lenka Franulić Zlatar, Petra Peša, Marijana Dokoza, Ruža Studer Babić, Jasna Novak Milić, Danica Kragić i Danira Nakić Bilić. 

POVEZANI TEKSTOVI: 

Svoju životnu priču i značajnost izložbe iskomunicirala je glavna gošća izložbe – Ruža Studer Babić. Valja istaknuti kako je izložba nastala u sklopu kolegija „Hrvatska žena u iseljeništvu“ na kojem su studenti demografije i hrvatskoga iseljeništva provodili istraživanja metodom intervjua sa suvremenim hrvatskim iseljenicama. Inicijativu za postavljanjem izložbe pokrenula je dr. sc. Tamara Bodor, a ideju su realizirali studenti demografije i hrvatskoga iseljeništva: Ana Marija Jasak, David Car, Martin Lazić i Leon Vuglač. 

Potrebno je naglasiti kako su na izložbi sudjelovali i sljedeći autori tekstova: Laura Stanković, Marija Milek, Grga Mati i Tin Frančević, dok je plakat dizajnirala Lucija Pušonjić.

Početak izložbe simbolično je otvoren u ožujku, mjesecu u kojem se obilježava Međunarodni dan žena.

Zaključno, ova izložba odraz je želje studenata demografije i hrvatskoga iseljeništva za neophodnom sinergijom hrvatskoga društva s iseljeništvom koje se u javnosti nerijetko zapostavlja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije