Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drastičan potez

Muškarac se u znak protesta zapalio na trgu Tiananmen

Tiananmen
AFP/PIXSELL
17.11.2011.
u 09:20

– Kako su mu se policajci približavali, on je počeo žustro koračati, a plamen se obavijao oko njega – opisala je svjedokinja

Wang (42) iz grada Huanggang zapalio se prošlog mjeseca na pekinškom trgu Tiananmen, potvrdile su kineske vlasti.

Samozapaljenje se dogodilo nedaleko od portreta predsjednika Maoa, a na ovakav drastičan potez Wang se odlučio zbog pravnog spora.

Nakon što mu je pružena liječnička pomoć, Wang se uspješno oporavio od svojih ozljeda.

– Oko 11 sati 21. listopada Wang je prišao mostu Jinshui i mramornim stupovima te iznenada zapalio svoju odjeću, piše u priopćenju kineskog Ureda za javnu sigurnost. Objašnjeno je i da je policajcima koji su se nalazili u blizini trebalo samo 10 sekundi da ugase vatru i pošalju ozlijeđenog muškarca u bolnicu.

Događaj na trgu Tiananmen snimio je bračni par Brown iz Velike Britanije, javlja BBC, kojemu je ovaj događaj duboko urezan u pamćenje.

– Kako su mu se policajci približavali, on je počeo žustro koračati, a plamen se obavijao oko njega – opisala je Pamela Brown te dodala da su policajci protupožarnim aparatom vrlo brzo ugasili vatru na njegovoj odjeći, ali tijelo mu je i dalje gorjelo. Pao je na tlo, a policajci su ga nastavili prskati protupožarnim sredstvom.

Bračni par ostao je zgrožen činjenicom kako mnogi na užurbanom i dobro čuvanom trgu nisu učinili ništa.

Inače, ovo je prvi slučaj samozapaljenja u zadnjih desetak i više godina, a nakon prodemokratskih prosvjeda 1989. godine trg Tiananmen smatra se politički najosjetljivijim mjestom u Kini.

Nijedan kineski medij nije izvještavao o događaju.

Komentara 7

DR
drug
09:57 17.11.2011.

1500 000 000...... Jedan se zapalio

OB
-obrisani-
11:23 17.11.2011.

Nijedan kineski medij nije izvještavao o događaju. ..................... A nemaju ni internet to imaju samo anglosaksi.

SE
serđo
09:37 17.11.2011.

nije bitno, kad je u komunističkoj državi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije