Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priopćile škotske vlasti

Muškarac optužen za bombaški napad iznad Lockerbieja prije 34 godine nalazi se u američkom pritvoru

World War Bomb at Alexanderplatz
Gregor Fischer/DPA
11.12.2022.
u 15:10

Abu Agila Mohammad Mas'ud Kheir Al-Marimi bio je "treći član" skupine odgovorne za rušenje zrakoplova američke kompanije Pan Am 1988. godine

Muškarac koji je sudjelovao u bombaškom napadu na let američke kompanije Pan Am iznad Lockerbieja 1988., pritvoren je i u američkom je zatvoru, priopćile su škotske vlasti.

Abu Agila Mohammad Mas'ud Kheir Al-Marimi bio je "treći član" skupine odgovorne za rušenje zrakoplova američke kompanije Pan Am 1988. godine.

U bombaškom napadu na letu 103 iz Londona za New York 21. prosinca 1988., u najvećem terorističkom napadu u Britaniji, ubijeno je 270 ljudi. 

Bivši libijski obavještajac Abdelbaset al-Megrahi proglašen je krivim za masovno ubojstvo 2001.

"Obiteljima poginulih u bombaškom napadu iznad Lockerbieja rečeno je da je osumnjičeni Abu Agila Mohammad Mas'ud Kheir Al-Marimi u američkom pritvoru. Škotski tužitelji i policija, u suradnji s britanskom vladom i američkim kolegama, nastavit će provoditi istragu, s jedinim ciljem privođenja pravdi onih koji su djelovali zajedno s Al Megrahijem", rekao je glasnogovornik krunskog ureda. 

Tadašnji američki glavni državni odvjetnik William Barr optužio je Mas'uda kao treću osobu upletenu u teroristički napad 2020. godine i rekao da će američke vlasti raditi zajedno sa škotskim kolegama.

Megrahi je pušten iz zatvora 2009. godine iz humanitarnih razloga jer je bio neizlječivo bolestan od raka, a umro je u Libiji 2012. Njegova obitelj izgubila je u siječnju 2021. godine žalbu protiv njegove osuđujuće presude na Visokom sudu u Edinburghu. 

Komentara 2

Avatar Foton
Foton
16:04 11.12.2022.

Za Bin Ladena trebalo 15 godina, za ovoga 35. Pouka: duga je ruka drzave USA. Prije ili kasnije, naplate stiže.

Avatar Moodleen
Moodleen
15:46 11.12.2022.

I onda Merkelica takvima nastani pola Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije