Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biokemija

Mušice i miševi zaraženi sibirskim bacilom poživjeli dvaput duže

Bacillus F (1)
Ruska akademija
01.07.2010.
u 16:00

Laboratorijski miševi zaraženi novootkrivenim bacilom iz zamrznutoga sibirskog tla u ljudskim su razmjerima uspjeli živjeti punih 140 godina!

Bacillus F ime je bakterije koje su u stalno zamrznutom tlu planine Mamontove u sibirskoj Jakutskoj oblasti otkrili istraživači Instituta za kemijsku biologiju i temeljnu medicinu u Novosibirsku. Mikroskopski bi stvor zarobljen u permafrostu od ledenoga doba malo koga zanimao da znanstvenici Vladimir Rjepin, Nada Mironov i Anatolija Brjuškova nisu uočili utjecaj proteina iz tih bakterija na laboratorijske životinje. Miševi i vinske mušice kojima su ih ucijepili poživjeli su duže od necijepljenih vršnjaka kao da bi se prosječni ljudski život produžio na 140 godina, javlja RIA.

- Kolega Rjepin otkrio je taj novi soj bakterija. Razmnožavaju se vrlo polako, ali smo shvatili da su u nekim džepovima same bakterije bile stare i po 30 godina. Mi smo ih odlučili proučiti. Bacillus F je vrlo blizak rođak probiotičke bakterije B. cereus. Nismo joj zasad dokraja snimili genetičku sliku, ali smo u laboratoriju već shvatili da se lako razmnožava. Vrlo ju je lako čuvati kao trajnu kulturu. U našem smo laboratoriju s njome u punom zamahu u pokusima na miševima i vinskim mušicama, kao i nekim drugim laboratorijskim životinjama - objašnjava Nada Mironov.

Najprije su zamijetili da unošenje same bakterije u druge vrste nije osobiti šok za organizam domaćina. Bakterija, međutim, ima snažan vlastiti sustav regeneracije oštećenog DNK. Starenje i tumori nastaju kada se mutirane stanice počnu razmnožavati brže od stanica s točnim genskim slijedom. Određeni proteini kontroliraju jesu li se stanice podijelile kao identične ili s pogreškom, a pogrešne uništavaju. Kada taj prirodni mehanizam zataji, počinju prevladavati tkiva s greškom koja ili propadaju ili opasno počinju bujati.

Miševima su, pokusa radi, počeli ubacivati tkiva s tumorima i pokazalo se da oni "zaraženi" bakterijom F mnogo bolje oduprli napadu malignoga tkiva.  
Istraživanja su tek na početku i još su daleko od pokusa na ljudima, a još dalje od proizvodnje seruma sa željenim učinkom.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
00:48 02.07.2010.

Mora se jako paziti da se Šeks ne zarazi ovim bacilama preko ovih (vinskih) mušica ! ..... to bi bila katastrofa!! .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije