Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN Bjegunac, osuđen za ubojstva civila, u nizozemskom zatvoru

Muniba Suljića uhitili u Haagu

hrv-iz01-txt.jpg
import
06.06.2006.
u 12:51

Munib Suljić, pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za ubojstvo civila u Pakračkoj Poljani, uhićen je 1. lipnja u Haagu!

Bio je u bijegu
Za Suljićem je od rujna prošle godine raspisana međunarodna tjeralica jer se, iako je prije toga dolazio na ročišta, na izricanju nepravomoćne presude nije pojavio i nakon toga je u bijegu. No, nije posve jasno jesu li Suljića nizozemski policajci prepoznali po tjeralici i pri uhićenju ozlijedili ili se pak sam predao u dogovoru s hrvatskim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem kako bi svjedočio protiv Tomislava Merčepa.

Glasnogovornik MUP-a RH Zlatko Mehun jučer prijepodne izjavio je Hini kako nije riječ o predaji, nego o uhićenju, te kako je pritom Suljić čak ozlijeđen. Poslijepodne Mehun, u telefonskom razgovoru za naš list, kaže kako ta vijest nije točna, jer on ne može tvrditi da nije riječ o predaji pa i da nema nikakve informacije o tome zbog čega je Suljić u zatvorskoj bolnici, iako je od uhićenja proteklo šest dana.

Mehun kaže i kako je o tome tek u ponedjeljak, 5. lipnja, MUP obavijestio DORH. Mediji su jučer tvrdili da je Suljić ozbiljno bolestan te da će biti važan svjedok u postupku protiv Merčepa. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić dobio je prije više od tri mjeseca opsežnu dokumentaciju iz Haaga koju su prikupili haaški istražitelji i u kojoj, prema nekim izvorima, ima dovoljno materijala za pokretanje postupka protiv Merčepa zbog događaja na Zagrebačkom velesajmu, u Pakračkoj Poljani i u Vukovaru.

Po nalogu suda
Suljiću je u međuvremenu za ubojstvo jednog civila u Pakračkoj Poljani Vrhovni sud kaznu povećao sa 10 na 12 godina. Mehun dodaje kako je policija spremna "sukladno međunarodnoj policijskoj suradnji i postupajući po nalogu suda" Suljića sprovesti pred hrvatsko pravosuđe kad to budu dopuštale zdravstvene i druge okolnosti.

Zasad nema informacija o tome o kakvim je ozljedama riječ, a niti o tome što je Suljić radio u Nizozemskoj.


Merčep: Nemam komentara

Nemam komentara poručivao je jučer kratko Tomislav Merčep preko svojih kolega u Udruzi hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata na svako pitanje vezano za uhićenje Muniba Suljića. Podsjetimo, Merčep nije želio komentirati mogućnost da protiv njega Državno odvjetništvo podigne optužnicu za zločine u Vukovaru, na Velesajmu i Pakračkoj Poljani. Kako neslužbeno doznajemo iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u prikupljanje dokaza koji bi trebali amnestirati Merčepa od ratnih zločina naveliko su se angažirali branitelji i ne samo iz njegove udruge nego iz cjelokupne populacije hrvatskih branitelja. (N. S. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije