Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tolušić i Aladrović bez komentara

Muke istražitelja sa zaštićenim mobitelom Darka Horvata

Bivši ministar Josip Aladrović u pratnji odvjetnika Nikole Mandića  dolazi u USKOK
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/4
21.06.2022.
u 22:49

MIP bi danas trebao odlučivati o ukidanju imuniteta Borisu Miloševiću, dok bi Sabor o tome trebao glasati uskoro

Ako je suditi po aktivnostima DORH-a i USKOK-a, istrage protiv većeg broja ministra iz Vlade(a) Andreja Plenkovića, zbog kojih je premijer htio – ne htio morao rekonstruirati Vladu, bliže se kraju. Jer DORH je prošli tjedan u Sabor uputio zahtjev za skidanje imuniteta Borisu Miloševiću, bivšem potpredsjedniku Vlade iz redova SDSS-a, a o tom zahtjevu MIP će odlučivati danas, a Sabor vjerojatno glasati uskoro. S druge strane, nakon što je odmah nakon uhićenja, a prije odlaska u Remetinec, ispitan Darko Horvat, jučer su iskaze u USKOK-u dali i njegovi bivši kolege Tomislav Tolušić i Josip Aladrović.

Ispitan i Žunac

Osim njih, jučer je, što je potvrdio i njegov odvjetnik Fran Olujić, ispitan i Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, dok je prošli tjedan iskaz istražiteljima dala i Katica Mišković, ravnateljica uprave za potpomognuta područja. Osim svih navedenih, u aferi "Po babi i stričevima" još se sumnjiče Ana Mandac, nekadašnja Horvatova desna ruka te Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, koji je na zadnje lokalne izbore izašao kao nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Riječ je zapravo inicijalno o istrazi koja je pokrenuta protiv Horvata te je naknadno i proširena. U prvom dijelu su s Horvatom osumnjičeni Tolušić, Milošević, Žunac, Ana Mandac i Katica Mišković, da bi naknadno istraga bila proširena i na Aladrovića i Juzbašića. Ukratko, Horvat se sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Anom Mandac, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se sumnjiče da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani. Aladrovića se sumnjiči da je 2018. i 2019., dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, urgirao za dva nezakonita zapošljavanja.

Žunec je jučer, kako se doznaje, porekao krivnju, a na pitanja nije htio odgovarati. Kako se pak branio Tolušić, nije poznato, jer on i njegov odvjetnik Ivan Stanić nisu bili raspoloženi za davanje izjava. Zajedno su u USKOK došli malo prije 13 sati, a Tolušić se u USKOK-u zadržao samo 20-ak minuta, što vjerojatno znači da je poricao djelo. Za izjave nije bio raspoložen ni Aladrović koji je u pratnji odvjetnika Nikole Mandića u USKOK došao malo prije 15 sati. I on se u USKOK-u zadržao oko pola sata.

Kako će se pak braniti Milošević, tek će se vidjeti jer, da bi uopće bio ispitan, prvo mu se mora skinuti imunitet. Činjenica da je USKOK sada ispitao sve ili gotovo sve osumnjičenike, vjerojatno znači da im je istraga pri kraju jer obično prvo ispitaju svjedoke, izanaliziraju sve prikupljene dokaze pa tek na koncu svega toga ispitaju osumnjičenike. Odnosno pozovu ih da iznesu obranu. Nakon toga će USKOK odlučiti hoće li podignuti optužnicu.

Ukratko, po onom što je do sada poznato iz neslužbenih izvora, svi osumnjičenici iz afere "Po babi i stričevima" izuzev Ane Mandac porekli su krivnju. Njezin iskaz u kojem je detaljno opisala kako su se dijelili državni poticaji, dovela je do uhićenja Horvata, koji je u tom trenutku bio ministar u Plenkovićevoj Vladi. Kao ministar je i uhićen, nakon čega je deset dana proveo u Remetincu prije nego što je pušten da se brani sa slobode. U međuvremenu je morao otići iz Vlade, a za sobom je povukao i Aladrovića i Miloševića.

Njegovo uhićenje iživciralo je premijera koji je javno rogoborio kako nije bio obaviješten o tome da će Horvat biti uhićen, niti da se protiv njega provode izvidi, zbog čega je Plenković prozivao Zlatu Hrvoj Šipek, glavnu državnu odvjetnicu. Da se protiv nekog provode izvidi, pa makar to bio i ministar, premijer ne bi trebao znati. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog trodiobe vlasti i proklamirane neovisnosti DORH-a. Što se pak tiče Ane Mandac, ona ima i drugih pravnih problema jer je bila i pod istragom u aferi povezanoj s Josipom Rimac, još jednom bivšom velikom HDZ-ovom zvijezdom. U međuvremenu dio istrage koji se odnosio na Josipu Rimac te tridesetak osoba među kojima je i Ana Mandac okončan je podizanjem optužnice. Ta optužnica još nije pravomoćna, no nekoliko osoba priznalo je krivnju te su se nagodili s USKOK-om i izrečene su im kazne.

Dobro zaštićen telefon

Kako će se završiti priča s Horvatom i ostalima, tek će se vidjeti. On je negirao da je znao da radi nešto nezakonito, iako to ne proizlazi iz tajno snimljenih razgovora, iskaza drugih svjedoka te obrane Ane Mandac. Kada bude podignuta optužnica, znat će se i jesu li istražitelji uspjeli otključati njegov mobitel, s kojim su tijekom istrage navodno imali problema jer je dobro zaštićen. A tada će se valjda znati i hoće li ono što je eventualno nađeno u tom mobitelu rezultirati mogućim novim istragama te protiv koga. U dodatnim pravnim problemima je i Tolušić, za čije su poslovanje nakon odlaska iz politike, kako se neslužbeno čuje, zainteresirani OLAF te EPPO.

VIDEO Horvat nakon izlaska iz zatvora: Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije