Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne dimnjaku

Mršić tužbom zaustavlja gradnju 'Friščićeve termoelektrane'

'pod 13 10 2008....koprivnica zvonimir mrsic..koprivnica snimio: josip maljak'
Foto: 'josip maljak'
1/3
28.08.2010.
u 15:37

Dim iz 60-metarskog dimnjaka obavijao bi pogone za proizvodnju hrane i lijekova

Grad Koprivnica i koprivničko komunalno poduzeće podigli su upravne tužbe protiv termoelektrane na drvnu sječku koju HSS-ov tajkun Borislav Hrlec, uza snažnu potporu stranačkoga šefa Josipa Friščića, namjerava graditi u budućoj poslovnoj zoni Friščićeva sela Koprivničkog Ivanca, na rubu Koprivnice.

Studija prešutjela sumpor

Tužbama će pokušati osporiti rješenje Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša, koje je gradnju elektrane na nekoliko stotina metara od Podravkinih i Belupovih pogona za proizvodnju hrane i lijekova te u blizini gradskog vodocrpilišta proglasilo prihvatljivom za okoliš.

Administracija koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića (SDP) kao podlogu za tužbe priložila je nalaz instituta Ekonerga o velikim propustima u Studiji utjecaja na okoliš za termoelektranu, na temelju koje je Ministarstvo i izdalo svoje rješenje.

Glavni prigovori Ekonergovih stručnjaka odnose se na to što uopće nisu izračunate emisije glavnih onečišćujućih tvari u zrak (sumpornog dioksida i dušičnih oksida), na to što je znatno, za čak dvije trećine, podcijenjena količina dimnih plinova koja će nastajati pri izgaranju drvnog goriva u elektrani, a također su ustvrdili kako je projekt, s obzirom na deklariranu toplinsku snagu, morao biti predmetom Uredbe o postupku utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, što nije učinjeno.

"Sve ću preseliti u Srbiju"

U Ekonergu tvrde i kako je sama Studija, koju je izradio zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, napisana vrlo nepregledno i terminološki neprecizno te su nikako, površno ili loše obrađeni pojedini segmenti, poput utjecaja na zrak, utjecaja buke, transporta sirovine i drugo.

"Primijenjena metodologija prikladna je za ranu fazu izbora lokacije, kada postoji na desetke potencijalnih lokacija, a ne za analizu lokacije koja je već određena", piše u Ekonergovoj recenziji Studije utjecaja na okoliš.

Osim koprivničke uprave i Komunalca, studiju o "Friščićevoj elektrani" naručila je i Podravka, i to o utjecaju budućega postrojenja na prehrambenu i farmaceutsku industriju. Izradit će je Institut Hrvoje Požar.

Šef Podravkine uprave Miroslav Vitković nedavno je ustvrdio kako je zadovoljan što je investitor uvažio većinu primjedaba koje su dali sami stručnjaci iz koprivničke kompanije, ali je također izjavio kako traži da se "još jednom razmotri lokacija".

Hrlec je, naravno, nezadovoljan time što nailazi na prepreke u gradnji termoelektrane s dimnjakom visokim 60 metara u neposrednoj blizini Podravkinih i Belupovih pogona. U intervjuu Poslovnom dnevniku kazao je kako bi projekt mogao premjestiti u BiH, Srbiju, Makedoniju ili Bugarsku.

Komentara 34

AU
autoritet
17:50 28.08.2010.

Čini se da i Mršić hoće \"pinku\" za sebe...

VI
vitaszorcms
15:48 28.08.2010.

Neka preseli ne samo projekt,nego i sebe u Srbiju.a neka povede i Friščića.

OB
-obrisani-
17:11 28.08.2010.

U srbiju povedite kompletan sabor, frišića i cijelu kradezenjasku organizaciju..oće li ih tko lupiti za ropotarnicu voštaih figura kolekcija najveći svjetskih budalaština

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije