Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NADOLAZEĆE REFORME

Mrsić poručio: Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ugrožava se temeljno pravo na zdravlje

Mirando Mrsić
Patrik Macek/PIXSELL
04.05.2018.
u 12:04

Tvrdi da zakon donosi privatizaciju ordinacija, iako neće poslovati na načelima slobodnog tržišta i konkurentnosti nego će i dalje biti na ugovoru s HZZO-om koji će im pokrivati plaće, sve troškove poslovanja i dodatno plaćati usluge.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti o kojemu je upravo završeno javno savjetovanje udara se u temelje javnog solidarnog zdravstva i socijalne države, poručio je danas s konferencije za medije nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić. Nada se, dodaje, da će se ministar i Vlada sabrati i povući zakon koji dovodi do nejednakosti u zdravstvenom sustavu.

- Zakonom koji predviđa potpunu i trajnu privatizaciju primarne zdravstvene zaštite temeljno pravo na zdravlje postaje ugroženo, ordinacije trgovine, a zdravlje roba, što nije ni pravedno ni solidarno. Umjesto da se bavi problemima zdravstva i listama čekanja, ministar Milan Kujundžić ide u privatizaciju primarne zdravstvene zaštite što će dovesti do toga da će liječnici primarno postati poslodavci, a tek onda liječnici dok će građani biti podijeljeni na one koji mogu platiti i dobiti adekvatnu razinu zdravstvene zaštite i na one koji to ne mogu – komentirao je Mrsić.

Tvrdi da zakon donosi privatizaciju ordinacija, iako neće poslovati na načelima slobodnog tržišta i konkurentnosti nego će i dalje biti na ugovoru s HZZO-om koji će im pokrivati plaće, sve troškove poslovanja i dodatno plaćati usluge.

- Dakle, ordinacije naše, novac vaš. Javno zdravstvo je javno dobro pa pozivam sve političke stranke da dignu glas protiv privatizacije i amerikanizacije zdravstva. Ovim zakonom solidarnost u društvu nestaje te je potpuno neprimjereno da se tržišni elementi uvode u javnozdravstveni sustav – smatra Mrsić.

Spomenka Avberšek, bivša čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata prezentirali su otvoreno pismo ministru Kujundžiću protiv privatizacije primarne zdravstvene zaštite s 324 supotpisnika iz redova uglednih javnih osoba.

Komentara 8

Avatar zajutrak
zajutrak
15:00 04.05.2018.

Sjećate li se ovog beskorisnog tipa kao ministra, grozota od nerada i prtljanja.., a vidi ga sada ...:/

MA
Marko1337
15:51 04.05.2018.

Komunjarski paraziti ugrožavaju zdrastvenu zaštitiu ljudi koji su radili i privređivali cijeli život i uplaćaivali za zsravstveneo osiguranje. Još su na proračunu 35.000 NOB penzionera, samo za tu gamad odlaze milijarde, a rat je završio prije 73 godine. Koliko jee još drugih parazita na državnim jaslama, raznim udrugama, institucijama , nekulturnim djelatnostima , komunjarskim medijima...

Avatar Dalmacija
Dalmacija
13:07 04.05.2018.

I jutros je nekoliko autobusa odvezlo Hrvatske lječnike i medicinske sestre put Njemačke. Vozi Šimun autobus. I Mate. I Krešo... I Franjo.... Brm brm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije