Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao za 1600 kn

Mrsić ne može do novca za mlade jer Grčić nema dozvole Europske unije

mrsić, grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.03.2014.
u 09:00

Novac u travnju: 
Sporna akreditacija trebala bi biti izdana ovih dana pa će stići i prvih 150 mil. eura.

Ministar rada Mirando Mrsić demantirao je u četvrtak, nakon sjednice Vlade, da su obustavili mjere aktivne politike zapošljavanja, no jednako tako mladima nezaposlenima poručio je da za sada ne podnose zahtjeve. Od 5. studenoga prošle godine do sada, kazao je, dobili su oko pet tisuća zahtjeva, a sadašnju obustavu subvencioniranja zaposlenja nazvao je “time outom”. Na “time out” Vlada je bila prisiljena, objasnio je, jer je budžet za poticanje zapošljavanja smanjen sa 511 milijuna na 330 milijuna kuna. Nada se da će što prije dobiti novac i nastaviti poticati zapošljavanje, a računa na 16 milijuna eura iz mini strukturnih europskih fondova, 60 milijuna eura iz programa garancije za mlade i 340 milijuna kuna koje je Ministarstvo predfinanciralo, a bit će im vraćeno iz europskih fondova.

Prvi poslali nacrt, ali...

I dok Mrsić spas vidi u europskom novcu, iz Bruxellesa odgovornim za prazan hrvatski račun smatraju Mrsićeva kolegu, ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Branka Grčića. Europska komisija pohvalila je u studenom 2013. Hrvatsku kao jednu od prvih zemalja koje su poslale prve nacrte planova za implementaciju europskog programa zvanog “Garancija za mlade”, no unatoč tome europski novac kroz taj program ne isplaćuje se Hrvatskoj jer, zbog kašnjenja posla koji vodi Grčićevo ministarstvo, Vlada još nije dobila dozvolu za rad sa strukturnim fondovima EU.

– Određeni postotak strukturnih fondova ide za programe zapošljavanja mladih, pa je stoga logično da, ako Hrvatska zbog neizdavanja akreditacije ne može još koristiti strukturne fondove, Hrvatskoj još ne stiže novac ni za zapošljavanje mladih – objasnio nam je izvor iz Europske komisije. No, sporna akreditacija, koju je Grčić prvotno obećavao ishoditi još do kraja 2013., trebala bi konačno biti izdana ovih dana, nakon čega bi prvih 150 milijuna eura iz strukturnih fondova EU trebalo biti isplaćeno Hrvatskoj početkom travnja. HDZ u nastaloj situaciji vidi razlog za Mrsićevu ostavku.

HDZ: To je bešćutno!

– Bilo bi pošteno da ministar Mrsić podnese ostavku, ali ja znam da on to neće učiniti – rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Boris Kunst te dodao:

– Kapitulacija mjera zapošljavanja mladih dokaz je bešćutnosti Vlade. U dvije godine učinila je to da je deset posto više građana gurnula u socijalnu provaliju.

Kunst je optužio Vladu da je za 272 milijuna kuna, koliko je potrošila na automobile, mogla zaposliti 12 tisuća mladih. Mrsić je pak na konferenciji za medije podsjetio kako je pri uvođenju mjere rada bez zasnivanja radnog odnosa nailazio na kritike, pa i iz HDZ-a.

– Mjerama je lani obuhvaćeno 19.000 mladih, od kojih se 55% zaposlilo u struci. U realnom sektoru ih se zaposlilo 70% – kazao je Mrsić.

>>HDZ traži Mrsićevu ostavku: 'Dokazali su svoju bešćutnost'

>>'Ne obustavljamo mjere zapošljavanja, samo radimo time out'

Komentara 45

Avatar tituš
tituš
09:28 28.03.2014.

Mrsiću, što kaže pametni telefon, a što o tome zna Grčić?! Nisu mu to balvani na izvoru Zrmanje!

CR
crnaguja1950
09:20 28.03.2014.

mogu li ovi u Vladi biti nesposobniji?do kuda sežu granice njihove gluposti,nemara i nesposobnosti i zamagljivanja očiju narodu?

Avatar tituš
tituš
09:09 28.03.2014.

Mrsiću, koju diplomu ti imaš i što ti znaš o financijama?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije