Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATI PODUZETNIK

Mršić: Hrvatska ima dovoljno domaćeg plina za kućanstva. Mogao bi čak i pojeftiniti

Zagreb: Zvonimir Mršić
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
29.08.2022.
u 22:22

Po kojim cijenama su u isto vrijeme, prije svih, državna poduzeća uvozila plin za potrebe proizvodnje struje, grijanja i isporuke građanima i kućanstvima? Nije li INA slično radila i s naftom iz hrvatskih polja? Samo u ovom slučaju je (valjda) bila trgovina unutar iste grupe!", naveo je Mršić.

Poznati poduzetnik i menadžer Zvonimir Mršić komentirao je na društvenim mrežama uhićenje pet osoba koje se sumnjiče za malverzacije vezane uz INA-u vrijedne čak 813 milijuna kuna. Podsjećamo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok na meti istražitelja našli su se menadžer u Ini Damir Škugor, Škugorov otac Dane, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Status poduzetnika prenosimo u cijelosti.

"Ako sam dobro razumio: ekipa je plin s domaćih plinskih polja kupovala jeftino i skupo prodavala na međunarodnom tržištu! E sad; Hrvatska proizvodi samo 25% od potrebnih količina plina što znači da preostalih 75% uvozi; Proizvođačka cijena tih 25% uvijek je bila ispod nabavnih cijena uvezenog plina; Kako je onda moguće da se uopće plin izvozi ako nemamo dostatno ni za vlastitu potrošnju?

Po kojim cijenama su u isto vrijeme, prije svih, državna poduzeća uvozila plin za potrebe proizvodnje struje, grijanja i isporuke građanima i kućanstvima? Nije li INA slično radila i s naftom iz hrvatskih polja? Samo u ovom slučaju je (valjda) bila trgovina unutar iste grupe!", naveo je Mršić.

 

Upitan može li država zabraniti izvoz, odgovorio je dodatno objasnivši svoje navode.

"Država prije svega ima mogućnost i razlog poskupiti plin kroz povećanje "rudarske rente"! Nije logično da "taj" plin i dalje košta 10$ po KwH, a Ina ga građanima i javnom sektoru prodaje po 2000 $, a onda pola dobiti ode MOL-u. Tih 25 % domaćeg plina je dostatno za stanovništvo u potpunosti - čak bi plin mogao i pojeftiniti. Ili bi se mogla relaksirati ukupna cijena kad bi INA plaćali COGS + EBITDA stopu koju INA ima! Sve se može kad se hoće", objasnio je.

VIDEO: Koliko zapravo vrijedi 813 milijuna kn? Matematičar Toni Milun izračunao: 220 ljudi bi trebalo raditi po 40 godina za taj iznos!

Komentara 7

TA
Tarantula
07:27 30.08.2022.

Bio sam točan kada sam rekao da plin nikada INA-u nije napustio, ona je kupila svoj plin po 10x većoj cijeni, pitanje je zašto je taj plin bio potreban INA-i? Sličan rukopis se vidi sa sirovom naftom eksploatiranom sa hrvatskih polja koja je završila pod okriljem noći u Mađarskoj a Ćorić nas je uvjeravao da je cijena tržišna ali ju nije mogao reći zbog tajnosti ugovora. Hoćemo Plenkovića i Ćorića na detektoru laži!!!!

Avatar VLbriše
VLbriše
07:19 30.08.2022.

Mršiću fala na informaciji , ali molim te ne kvari biznis hadezeu.

PV
prcko.vita
07:22 30.08.2022.

Jel to onaj stručnjak koji je prodao Podravkinu pekaru, jer eto, kruh se previše sušio, i nije bilo rentabilno? Ili je to onaj stručnjak koji je prodao Studenac, jer eto, ne isplati se vaditi toplu vodu iz dubina pa ju onda hladiti? Da nastavim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije