Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DETALJI

Šef Porezne uprave otkrio trenutak kada su posumnjali na krađu u Ini: 'Tada se krenuo odmotavati koloplet'

Uhićeni za malverzacije u Ini
Foto: Slavko Midzor/Neva Zganec/Pixsell
1/4
29.08.2022.
u 22:04

Oko 800 milijuna kuna na računima osumnjičenih je blokirano, a Kulteša kaže kako je i dio sredstava koji je utrošen na nekretnine i pokretnine blokiran

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša gostovao je večeras na Dnevniku Nove TV gdje je komentirao veliku aferu u Ini iz koje je pronevjereno oko milijardu kuna. 

Ovoga je vikenda uhićeno petero osoba pod sumnjom da su prodajom prirodnog plina po niskoj cijeni ostvarili korist od više od milijardu kuna, a institucijama je sve postalo neobično kada su uočili sumnjive transakcije na računima osumnjičenih. 

- S obzirom da smo dobili prijavu od USKOK-a, naravno da smo u operativnoj analizi i transakcijama koje su uslijedile u Samostalnom sektoru za financijske istrage detaljno analizirali sve podatke o transakcijama po bankovnim računima i došli do saznanja da se radi o neuobičajenim iznosima koji su se prelijevali na račun jednog umirovljenika. To je vrlo neobično i od tud se počeo odmotavati koloplet prema poslovnim događajima koji su  prethodili ovakvoj isplati novca - objasnio je Kutleša. 

- Koordinacija svih tijela u svakom od ovih predmeta je jako zahtjevna. U ovom predmetu sva tijela su djelovala skladno. Svi postupci su relativno brzo završili, s obzirom na sam početak i samu obavijest USKOK-a do uhićenja. U najkraćem mogućem roku se sve odradilo - dodao je. 

Još nije poznato je li posao Porezne uprave u ovom slučaju završen

- U ovom trenutku, izvješće Porezne je otišlo prema USKOK-u i podnijeta je kaznena prijava. Hoće li uslijediti nove analize i novi krakovi ovog slučaja, to ćemo tek vidjeti. U idućim danima, sigurno će i istraga PNUSKOK-a i USKOK-a dati neka nova saznanja i neki nove smjerove u kojima će trebati nova analiza Porezne uprave - objasnio je Kutleša. 

Oko 800 milijuna kuna na računima osumnjičenih je blokirano, a Kulteša kaže kako je i dio sredstava koji je utrošen na nekretnine i pokretnine blokiran. 

- Elementi pranja novca sigurno postoje svugdje gdje se pokušao legalizirati kroz kupnju nekretnina, pokretnina... Tek treba dokazati je li kazneno djelo pranja novca i počinjeno - govori. 

- U ovom slučaju, treba reći da je većina tog novca ostala je na računima. On nije opran. Ako pogledamo kaznenu prijavu i izvješće koje je objavio USKOK, vidi se da je manji iznos, čini mi se oko 15 milijuna, u pokušaju pranja, dok je ostatak novca na računima, s tim novcem se ništa nije dogodilo. Nije se ni stiglo oprati novac. U medijima se javljaju priče da se moglo ići prema kojekakvim računima na kojekakvim egzotičnim destinacijama - zaključuje ravnatelj Porezne uprave. 

>> VIDEO Koliko zapravo vrijedi 813 ukradeni milijun? Matematičar Toni Milun izračunao: 220 ljudi bi trebalo raditi po 40 godina za taj iznos!

 

Komentara 19

LA
Larson
22:26 29.08.2022.

Pa mene je sram čovječe više. Čim prije nacija shvati da nas vode, na ovaj ili onaj način, ni manje ni više - izdajice koji ne rade za narod, nego za "nalogodavatelje", tim više će nam biti bolje. Narod trebaa shvatiti da ima moć i vlast, vlast pripada narodu i proizlazi iz njega. Tako i u Ustavu piše, ali narod, iz nekog razloga koji je meni potpuno neshvatljiv nikako da se probudi i otvori oči. Iako, sam mišljenja da polako otvara oči. Ako neke stvari ne štimaju onda treba jasno i glasno reći svoje misljenje. Opet javno pozivam, ljudi, hajmo na ulice, neka vide da nas ima. Ne pozivam na nerede, ne, nikada, ali da skupimo glave skupa, stavimo ramena jedan uz drugoga i krenemo mijenjati stvari. Nema ispijanja kava i tipkanja na kompu, treba izaći vani. Tako se voli Domovina, aktiviraj se čovječe. Borili smo se oružjem u ratu, a pali u miru. 🤦🏻‍♂️ Potpuno neshvatljivo mi je to i ne mogu to prihvatiti, ne želim to prihvatiti. Pa moj tata se nije smrzavao u rovu za ovo što imamo. Ne želim ići vani, želim živjeti ovdje. Dosta mi je plača i kukanja. "Gospoda vam izgledaju veliko jer klečite, ustanite pa ćete vidjeti koliko su zapravo mali." Matija Gubec "Uzmimo u ruke sudbinu i sreću! Ni ja više tako ne mogu i neću! Uzmimo u ruke sudbinu i sreću! E moj narode, e moj narode." Ljudi, vode nas žedne preko vode, ne dajmo bagri Domovinu za koju su naši roditelji ginuli i nećemo raditi za režije, ovo je zemlja blagostanja, shvatite to. Ljudi, hajmo, prosim Vas, hajmo izaći na ulice!

AR
aristip2021
22:29 29.08.2022.

Kakav cirkus ! U drugim državama kriminalci se bave dilanjem droge, organiziranjem prostitucije, prodajom oružja... a u Hrvatskoj veleprodajom plina :)

DU
Deleted user
23:05 29.08.2022.

i porezna uprava je u to zamočena do grla,ajmo Uskok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije