Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL Prije pet mjeseci pravomoćno osuđeni učitelj tjelesnog odgoja i dalje radi

Može li se bludnom nastavniku dati otkaz?

03.06.2009.
u 17:52

VARAŽDIN – Nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture D. N. zaposlen u Osnovnoj školi Beletinec te u Osnovnoj školi Sveti Ilija, koji je osuđen na 9 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog bludnih radnji nad učenicom, još uvijek radi u obje osnovne škole unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi. Kaznu mu je izrekao varaždinski Općinski sud, a potvrdio Županijski još početkom godine.

Može tužiti škole
Tek su ovih dana obje OŠ dobile obavijest o pravomoćnosti presude i zatražile od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa mišljenje kako postupiti u slučaju nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture. – Moramo postupiti prema redovitoj proceduri.

Trebali bismo dobiti suglasnost sindikata i školskog odbora i ako bi se školski odbor složio, mogli bismo mu otkazati ugovor o radu. No, time bismo preuzeli i rizik od nastavnikove moguće tužbe zbog otkaza. Zbog toga smo odlučili zatražiti mišljenje ministarstva, pa ćemo u skladu s njime i postupiti – rekao je Zlatko Kraljić, ravnatelj OŠ Beletinec u kojoj osuđeni D. N. radi već više od 20 godina. Anđelka Rihtarić, ravnateljica OŠ u Svetom Iliji u kojoj osuđeni radi već 16 godina, kaže da ih je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa obavijestilo da je njihov upit u proceduri, točnije proslijedilo ga je Ministarstvu pravosuđa. To očito upućuje na činjenicu da su ‘vrući krumpir’ prebacili nekom drugom. Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, kaže pak da to uopće ne spada u njihovu nadležnost.

Inače, D. N. je osuđen jer je između rujna 2001. i veljače 2003. godine u OŠ Beletinec u kojoj je radio kao nastavnik tjelesnog odgoja učenicu 7. i 8. razreda u spremištu grlio, dirao rukama po grudima i spolovilu te je ljubio po vratu. Slično se dogodilo i u sportskoj dvorani za božićne proslave dok su zajedno plesali.

Učenice nametljive
Jedanput ju je poslao u podrum da spremi stolac s igrališta. Došao je za njom i objema je rukama stisnuo uza sebe. Bio je optužen za bludničenje nad šest učenica, međutim, za jednu učenicu sud ga je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza, a Općinsko državno odvjetništvo samo je odustalo od optužbe za još četiri učenice. Još početkom 2004. godine roditelji su o svemu anonimno obavijestili javnost kako bi zaštitili vlastitu djecu, no nisu imali hrabrosti o tome javno progovoriti.

U školi su nam tada ipak potvrdili da se 6 učenica u veljači 2003. godine pismeno požalilo na nastavnika. On je odbacio sve njihove optužbe kazavši da je razred nemiran te da su djevojke bile vrlo nametljive prema njemu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije