Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPISAN KUPOPRODAJNI UGOVOR

Može li investitor iz Dubaija dobiti sve dozvole za kupnju Sunčanog Hvara

Hotel Amfora na Hvaru
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/4
21.11.2023.
u 16:59

Kako doznajemo, Alabbar je potpisao kupoprodajni ugovor sa sadašnjim vlasnikom Sunčanog Hvara Radovanom Vitekom, odnosno njegovim nekretninskim fondom CPI Property Group. Kupoprodaja u cijelosti još nije realizirana

Eagle Hills, privatni investicijski fond za ulaganje u nekretnine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u vlasništvu tamošnjeg milijardera Muhameda Alabbara, vjerojatni je novi vlasnik hotelijerskog poduzeća Sunčani Hvar. Kako doznajemo, Alabbar je potpisao kupoprodajni ugovor sa sadašnjim vlasnikom Sunčanog Hvara Radovanom Vitekom, odnosno njegovim nekretninskim fondom CPI Property Group. Kupoprodaja u cijelosti još nije realizirana jer da bi bila pravovaljana potrebno je zadovoljiti nekoliko pravnih i međunarodnih uvjeta. 

Valja podsjetiti da ulaganje Eagle Hillsa u Sunčani Hvar ne bi bila njegova prva turistička investicija u Hrvatskoj, s obzirom na to da je 2021., u zadnji trenutak i pomalo neočekivano, preuzeo Sunce Hotele od Jake Andabaka, tvrtku koja upravlja hotelskim kapacitetima u Tučepima, Brelima, Bolu na Braču i u Starigradu. Da bi transakcija bila realizirana, potrebno je ishoditi zeleno svjetlo nadležnih institucija, konkretno odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj će u nadolazećem postupku uprava Eagle Hillsa morati dokazivati da ne postoji značajna koncentracija koja bi se dogodila njegovim preuzimanjem Sunčanog Hvara.

Kao drugo, otegotna okolnost za arapskog investitora u ovom poslu mogla bi predstavljati činjenica da je njegova domicilna država – Ujedinjeni Arapski Emirati - od ove godine na EU listi visokorizičnih zemalja po pitanju sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma. Sukladno uredbama Europske komisije to znači da navedene zemlje predstavljaju znatnu prijetnju financijskom sustavu EU te svi relevantni subjekti moraju primjenjivati pojačane mjere dubinske analize u odnosima s fizičkim ili pravnim osobama sa sjedištem u tim zemljama. U prilog Alabbaru ne ide ni činjenica da ne postoje propisani vremenski rokovi za provođenje navedenih procedura.

Muhamed Alabbar osnovao je Eagle Hills 2014. godine u Abu Dhabiju. Karijeru je započeo kao upravitelj državnog holdinga Emaar Properties u čijem su sastavu i poznati toranj Burj Khalifa i trgovački centar Dubai Mall. Eagle Hills je svojim poslovnim aktivnostima, osim u UAE, prisutan u Egiptu, Etiopiji, Omanu, Jordanu, Maroku i Bahrainu. Prisutni su i u Europi, u Albaniji, Srbiji i Hrvatskoj. U regiji Eagle Hills je najpoznatiji po projektu Beograd na vodi te pokušaju ulaganja u projekt zagrebačkog Manhattana, u dogovoru s pokojnim gradonačelnikom Bandićem.  

POVEZANI ČLANCI:

Sunčani Hvar, kroz vlasništvo nad 10 hotela, jednim kampom i nekoliko koncesija, predstavlja jedno od najvećih hotelskih poduzeća u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ne čudi stoga da je informacija o prodaji Sunčanog Hvara pobudila veliki interes, a kod nekih rezultirala i ozbiljnom zabrinutošću za budućnost turizma na otoku. Nije tajna da je dio zaposlenika Sunčanog Hvara za novog vlasnika htio američki investicijski fond BlackStone, koji je ranije napravio dubinsko snimanje poslovanja hvarske kompanije. Kako su tvrdili u pismu upućenom nadležnim hrvatskim institucijama, BlackStone je globalno najmoćniji investicijski fond, zasad nema poslovnih operacija u Hrvatskoj, a njegovo potencijalno ulaganje u Hvar ne mora biti podložno kompliciranim provjerama podrijetla kapitala.

>> VIDEO Petrinja: Branko Bačić u pratnji mađarskog veleposlanika Csabe Demcsáka obišao gradilište Prve osnovne škole

Ključne riječi

Komentara 9

SG
Saul Goodman
17:50 21.11.2023.

Sve je to posljedica kuponske privatizacije u kojoj je par likova steklo vlasništvo nad nizom hotelskih kuća na Jadranu a da ni dragi Bog ne zna kako. Sad će lijepo stranci biti vlasnici avega na Jadranu kao i kompletnog vankarakog sektora, telekomunikacija naftne maloprodaje, retaila itd itd.

XY
XYZ52
18:53 21.11.2023.

Moze i ne moze. Zavisi odakle ce doci telefonski poziv hrvatskoj agenciji koja treba dati konacnu dozvolu.

BT
Branko_Trol
17:05 21.11.2023.

One dozvole koje nemoze dobiti takodjer ce kupiti pa ce kupiti i suncani hvar. Koda neznate da je kod nas sve moguce 😘

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije