Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza vlasti

Most na testu: hoće li spasiti Karamarka, a time i sebe

Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
13.05.2016.
u 10:00

Napetosti kulminirale zbog ugovora Karamarkove supruge i lobista MOL-a.

Iako će prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, prema svemu sudeći, preživjeti glasanje o nepovjerenju koje će u Saboru zatražiti oporbeni SDP, u HDZ-u gori od nezadovoljstva. HDZ-ovci su uz svog šefa kada je riječ o aferi poslovne suradnje tvrtke njegove supruge s MOL-ovim lobistom, ali su potpuno užasnuti nefunkcioniranjem Vlade i odnosima među vladajućima. Zastupnicima Mosta trenutačno je smokvin list Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, koje treba odlučiti je li Karamarko u sukobu interesa nakon otkrića afere, pa se ne žele izjašnjavati o inicijativi SDP-a za smjenom Karamarka. No, kada bi mostovci u Saboru glasali protiv Karamarka, to bi značilo kraj Vlade. U ovom trenutku čini se da se mostovcima ipak ne ide na nove izbore.

Ohladit će se glave

Karamarku na ruku ide još jedna okolnost – glasanje o nepovjerenju u Saboru bit će tek za mjesec dana, a glave će se dotad i ohladiti i Vladu vjerojatno sustići novi problemi. Afera je trenutačno stišana premijerovom odlukom da on Inu uzima pod svoje i da će on formirati pregovarački tim s MOL-om, ali i njegovom porukom da vjeruje kako Karamarko nije radio protiv hrvatskih interesa. Ubrzo nakon premijerova obraćanja na Facebook-profilu oglasio se i Tomislav Karamarko napisavši da se zbog medijskog linča izuzima iz donošenja odluka o Ini dok Povjerenstvo ne donese svoj “pravorijek”. U svakom slučaju, Karamarko i HDZ gube nadzor nad Inom, kompanijom od hrvatskog nacionalnog interesa i strateškog značaja. Već je time umanjen utjecaj HDZ-a u Vladi kada je riječ o ključnim odlukama.

– Ljudi u HDZ-u konsternirani su, zbunjeni, ne znaju što da rade. Sudjelujemo u nezapamćenom eksperimentu i kaosu. Ova je Vlada brod bez kapetana, makine i kormilara – požalili su nam se naši sugovornici iz HDZ-a. Smatraju da će sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Karamarku biti izvan kontrole i vrlo neugodna, premda su uvjereni da će Karamarko preživjeti.

– Krajnje je vrijeme da Karamarko i Petrov sjednu i dogovore se kako dalje. Pa to nema nigdje da mi partneri iz HDZ-a i Mosta jedni drugima zovemo USKOK. Najbolji primjer za to su Miro Bulj i Andrija Mikulić. Prvo je bijes javnosti bio usmjeren na Most, ali i to ide do jedne granice. Već se nezadovoljstvo usmjerava na HDZ i na kraju će se prelomiti preko naših leđa – rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. Vjeruje, nastavio je, u Karamarkovu i Petrovljevu razboritost ili u suprotnom idemo na nove izbore.

– HDZ je Mostu sve popuštao još u pregovorima kako bismo došli na vlast. Sad kad smo na vlasti, trebamo se dovesti u red i početi normalno funkcionirati – nastavio je taj HDZ-ovac.

I dok se pojedini sugovornici referiraju na katastrofalno funkcioniranje Vlade, dio njih napada SDP i kaže da bi se sličnih afera našlo i u njihovu dvorištu.

Mali partneri unutar Domoljubne koalicije gotovo svakodnevno izlaze s kritikama, uglavnom na račun Mosta, ali i usporena rada Vlade. Ipak, jučer su nam svi redom neslužbeno rekli da podržavaju Tomislava Karamarka jer je nedužan dok institucije ne dokažu suprotno. Što je i logično jer pitanje je tko bi od njih ponovno osvojio mandat da dođe do novih izbora. Rezerva u obrani Karamarka vidi se i među HDZ-ovcima. Već neko vrijeme sve manje javno istupaju, ali i sudjeluju u saborskim raspravama. Oni koji su prije u ime stranke slani da novinarima komentiraju aktualnosti, sada se gotovo ne čuju.

‘Neću braniti ni Vladu ni HDZ’

– Što ću se javljati u raspravama, da branim Vladu? Kako da ih branim kad ništa ne rade? Ne mogu više braniti ni svoju stranku kada je otišla toliko desno da to više nema veze s HDZ-om koji bi trebao biti bliže centru. Sve je ovo otišlo predaleko, a ja zbog svog obraza ne mogu javno govoriti kako je sve divno – kazao nam je jedan HDZ-ovac koji je već godinama u Saboru. Unatoč sve jačem nezadovoljstvu, većina je ipak vjerna stranci i nikada ne bi digla ruku protiv svog predsjednika ili bilo čega što stranka predlaže.

U Mostu nam pak kažu kako oni još nisu donijeli odluku o tome kako će se postaviti pri izglasavanju nepovjerenja Karamarku, no po svemu sudeći dat će mu potporu jer u protivnom bi se postavilo pitanje zašto sami, i prije ove akcije SDP-a, nisu izašli iz Vlade ako nešto zamjeraju Karamarku.

Komentara 101

DL
dr Luigi
10:13 13.05.2016.

Muka mi je od otrcane fraze neka institucije rade svoj posao,rad tih institucija je vrlo zaslužan za sve tegobe naših građana.

Avatar George Bailey
George Bailey
10:10 13.05.2016.

HDZ otišao udesno...svašta, stvarno svašta.

RI
rimtutituki75
10:16 13.05.2016.

Ma kakav test, sve za fotelju. Tko jos spominje reforme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije