Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispitivanje rejtinga stranaka u srpnju

Most i Suvereniste koalicija dovela na treće mjesto

Zagreb: Zastupnici MOST-a i Hrvatskih suverenista najavili koaliciju
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/2
31.07.2023.
u 14:01

Naime, kada bi se iduće nedjelje održali parlamentarni izbori i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, istraživanje provedeno od 14. do 28. srpnja, na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika, pokazalo je da bi jedino HDZ zabilježio pad, i to gotovo neznatan u odnosu na lipanjske rezultate.

Nove afere s prodajom domaćeg plina, štrajk pravosudnih službenika koji je svojom duljinom ušao u povijest te presedanska izvanredna sjednica Sabora koja također ulazi u anale hrvatske povijesti, a njezino je sazivanje zatražio predsjednik države Zoran Milanović, obilježili su politički život u srpnju. No, prema istraživanju političkih preferencija CroElecto agencije 2X1 komunikacije, sve navedeno nije baš dramatično uzdrmalo povjerenje građana u HDZ. Vladajuća stranka tek je okrznuta ehom tih događaja pa i dalje drži prvo mjesto, ali ono najzanimljivije odigralo se na trećoj poziciji na koju se probila nedavno objavljena predizborna koalicija Mosta i Hrvatskih suverenista (HS).

VEZANI ČLANCI:

Mali politički potres

Naime, kada bi se iduće nedjelje održali parlamentarni izbori i da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, istraživanje provedeno od 14. do 28. srpnja, na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika, pokazalo je da bi jedino HDZ zabilježio pad, i to gotovo neznatan u odnosu na lipanjske rezultate. Jer HDZ bi, i uz novu plinsku aferu i uz drugi najdulji štrajk u povijesti Hrvatske i uz izvanrednu sjednicu Sabora, osvojio mnogima i dalje nedostižnih 24,71% glasova birača.

Ako podsjetimo da je vladajuća stranka u lipnju imala 25,03% potpore, vidi se da se radi o vrlo blagom padu rejtinga. Još je blaži rast SDP-a koji je s lipanjskih 15,47% u srpnju stigao na 15,65% podrške. I dok su prva i druga pozicija ustaljene, s gotovo nezamjetnim pomacima, na trećem se mjestu dogodio svojevrsni lakši politički potres koji je rezultirao time da je na treću poziciju izbila nedavno dogovorena i javnosti predstavljena predizborna koalicija između Mosta i HS-a.

VEZANI ČLANCI:

Čini se da biračima takva politička kombinacija nije nimalo mrska. Izgleda da na nju gledaju blagonaklono i s velikim očekivanjima jer je objema strankama priskrbila ukupno 9,41% glasova. Ipak, ne smije se s uma smetnuti činjenica da je i za otkrivanje najnovije plinske afere zaslužan upravo Most. Iza dviju starih i velikih stranaka te novog predizbornog pakta, slijedi Možemo!, čiji je smjer kretanja također prema gore, ali je uspon vrlo spor jer se s lipanjskih 8,76 simpatija birača u srpnju doseglo neznatno većih 8,82%. To je bilo dovoljno za četvrto mjesto. A na petom je Domovinski pokret kojem je tu poziciju osiguralo povjerenje od 7,65%, što je malo više od lipanjskih 7,51%. Slijedi poveći jaz između petog i šestog mjesta koje drži HSU s osvojenih 3,06% itd. Nezavisne bi liste pak u ovom trenutku biralo 3,06% građana, a neodlučnih je i dalje visokih 16,82%.

Zanimljivo tek od jeseni

– Još je prerano govoriti ima li ta koalicija veliki politički potencijal ili ne. Što donosi ta koalicija, i koliko, vidjet ćemo tek od jeseni kada se politički život vrati u svoj svojoj punini. A to što sve ono što se tijekom srpnja događalo HDZ-u nije naštetilo, nije nikakvo iznenađenje. Već smo u dosta afera vidjeli da je HDZ s tih svojih oko 30% podrške birača – nedodirljiv. I što god da se događa, HDZ-ov se rejting kreće u okviru statističke pogreške. No zahuktavanje pred izbore počinje od jeseni. I tad će postati zanimljivo – kazala nam je analitičarka Ankica Mamić.

Video: Mlinarić spomenuo Jandrokovićevo donje rublje, pa zaradio duhovit odgovor predsjednika Sabora

Komentara 6

DU
Deleted user
14:11 31.07.2023.

sad mogu samo nadolje, sretno

ZI
zinegoid
01:10 01.08.2023.

kako jedan reče za ćuprijaše da su dipleše, sviraju *****

MA
Marinooo
23:10 31.07.2023.

Most i Suverenisti u koaliciju sa SDPom, matematika je jasna,imali bi preko 25%, a dobili bi i više zbog antihadezeovskog raspoloženja u Hrvatskoj,samo tako se može zaustaviti zločinačka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije