Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petogodišnji mandat

Mons. Dražen Kutleša novi je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Portreti biskupa i nadbiskupa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
18.10.2022.
u 10:18

Za prvog predsjednika HBK izabran je zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Franjo Kuharić. Službu predsjednika HBK u dva je mandata, od 1997. do 2007., obnašao zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić.

Splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša izabran je za novog predsjednika Hrvatske biskupske konferencije na 65. plenarnom zasjedanju Sabora HBK u Zagrebu, javlja IKA.

Mons. Dražen Kutleša izabran je za novog predsjednika HBK na petogodišnji mandat, nakon što je tu službu u dva mandata obnašao mons. Želimir Puljić. Sveta Stolica, dekretom od 15. svibnja 1993. utemeljila je za katoličke biskupije na području Republike Hrvatske – Hrvatsku biskupsku konferenciju (HBK) odobrivši njezin statut. Statut HBK obnovljen je 5. veljače 2000. godine.

Za prvog predsjednika HBK izabran je zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Franjo Kuharić. Službu predsjednika HBK u dva je mandata, od 1997. do 2007., obnašao zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić.

Na plenarnom zasjedanju HBK u Gospiću, 18. listopada 2007., za predsjednika HBK izabran je tadašnji đakovačko-srijemski biskup Marin Srakić. Po završetku njegovog petogodišnjeg mandata za novog predsjednika HBK izabran je zadarski nadbiskup Želimir Puljić na plenarnom zasjedanju održanom u Zagrebu 14. studenoga 2012. Nadbiskup Puljić reizabran je na nov petogodišnji mandat 11. listopada 2017.

Hrvatsku biskupsku konferenciju čini 17 (nad)biskupija koje tvore četiri metropolije: Zagrebačku, Splitsko-makarsku, Đakovačko-osječku i Riječku te jedna samostalna Zadarska nadbiskupija i Vojni Ordinarijat.

Komentara 1

NA
najposebniji
10:27 18.10.2022.

Nosi haljinu i predstavlja KC...koliko različit može.biti od svpjih prethodnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije