Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBIJEDILA RAK: LILIJANA RADOBULJAC

Moje iskustvo: Vedrinom i duhom može se pobijediti sve, pa i najteža bolest

07.03.2009.
u 17:41

Iako u Vukovaru živi tek od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Lilijana Radobuljac postala je ubrzo jedno od prepoznatljivih lica grada, o kojem se piše i govori samo biranim riječima. Lilijana je majka 20-godišnje kćeri Ivane, djeteta rođenog s Dawnovim sindromom, supruga i profesorica hrvatskog jezika u Tehničkoj školi “Nikola Tesla” te jedna od osnivačica udruge Vukovarske iskrice koja okuplja djecu s posebnim potrebama.

Javnosti je Lilijana postala poznata kao osoba koja je pobijedila karcinom jajnika o čemu je napisala knjigu “Kažete rak… Pa što onda”, za što joj je 2005. godine dodijeljeno i priznanje Ponos Hrvatske. Knjiga je kasnije korištena kao psihološka pomoć oboljelima od ove bolesti. U međuvremenu napisala je još dvije knjige i to “Gdje sam ono stala?” i “Na pragu”.

– U životu je veoma važno biti vedroga duha, jer tada čovjek mnogo lakše pobijedi sve životne probleme, pa i bolesti. Danas sam zdrava osoba, a to mogu najviše zahvaliti svom duhu i humoru – kaže Lilijana. Za sebe veli da je uvijek okružena i ljudima i učenicima koji su pozitivci kao i da je stalno u pokretu i da nešto radi što na kraju donosi i rezultate. – Nisam osoba koja kuka i prepušta se kolotečini. I djecu učim da kroz život prolaze s osmijehom i da se bore, kao i da je život surov. U mom slučaju vrlo je važna i velika podrška i razumijevanje obitelji, jer bez toga ništa ne bih uspjela – rekla je Lilijana.

Kaže da joj je bolest dijagnosticirana kad je imala samo 18 godina i kad je bila u drugom stanju, ali da nije dopustila da je bolest i pobijedi. – Ta informacija, da imam rak, kod mene je, kao što bi i kod svakog drugog, izazvala šok. Međutim, vrlo brzo sam spoznala da to nije kraj svijeta i da se s time čovjek može boriti i izboriti. I liječnici su rekli da je do ozdravljena 40 posto njihov dio, a sve ostalo moje – prisjeća se Lilijana.

O svojoj profesorici najljepše govore i njeni učenici, kojima je postala pravi prijatelj i osoba od koje mogu zatražiti savjet ili razgovarati o bilo kojoj temi. – Profesorica Lilijana je sjajna, uvijek je spremna pomoći – kažu svi u glas učenici Tehničke škole.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije