Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI ESKALACIJA

Mogu li SAD i EU spriječiti opći rat: Blinken i Borrell stižu na Bliski istok

FILE PHOTO: An Israeli tank fires towards Gaza, at the Israel-Gaza border
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/10
05.01.2024.
u 13:39

"Nije ni u čijem interesu, ni Izraela, ni regije, ni svijeta, da se ovaj sukob proširi onkraj (granica) Gaze", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller

Američki državni tajnik Antony Blinken i šef diplomacije Europske unije Josep Borrell će u petak biti na Bliskom istoku kako bi pokušali spriječiti širenje sukoba u Gazi na Zapadnu obalu, Libanon i pomorski promet u Crvenom moru. Blinken i Borrell na Bliski istok stižu gotovo tri mjeseca otkako su militanti palestinske islamističke organizacije Hamas upali na jug Izraela, što je dovelo do izraelske ofenzive u kojoj je poginulo više od 22.000 Palestinaca i razorena je većina obalne enklave Pojasa Gaze.

Izrael, koji tvrdi da je ubio 8000 militanata otkako je u Hamasovom napadu 7. listopada poginulo 1200 ljudi, u četvrtak je najavio ciljaniji pristup u Gazi dok je Blinken započeo jednotjedni posjet regiji. Palestinci su rekli da nije došlo do slabljenja izraelskih zračnih napada i granatiranja te da su napadi zrakoplovima i tenkovima pojačani preko noći u gusto naseljenim područjima Nusseirat, Bureij i Maghazi u središtu Gaze.

Blinken bi trebao posjetiti Zapadnu obalu tijekom svoje turneje koja započinje u petak posjetom Turskoj, jednoj od država koja je ponudila da bude medijator. Također će posjetiti Izrael, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat te Grčku. "Nije ni u čijem interesu, ni Izraela, ni regije, ni svijeta, da se ovaj sukob proširi onkraj (granica) Gaze", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller, dodavši da će Blinken razgovarati o koracima radi izbjegavanja eskalacije, o kojima nije pružio više pojedinosti.

"Ne očekujemo da će svaki razgovor na ovom putovanju biti lagan", rekao je Miller novinarima u četvrtak. Borrell, vanjskopolitički šef Europske unije, u petak je u Libanonu radi razgovora o situaciji na izraelsko-libanonskoj granici i važnosti izbjegavanja eskalacije sukoba jačanjem diplomatskih napora, rekao je EU.

FOTOGALERIJA Gaza je groblje djece

FILE PHOTO: An Israeli tank fires towards Gaza, at the Israel-Gaza border
1/32

Komentara 5

TR
trpimir2022
09:38 06.01.2024.

"Mogu li SAD i EU spriječiti opći rat ?" Pa kako, kad potpaljuju rat svuda po svijetu ?

SS
sokac sa drave
15:23 05.01.2024.

saudinus---bimbopus je sve lijepo opisao samo je nacinio jednu gresku on ti to nije nacrtao a trebao je.

SA
saudinus
14:06 05.01.2024.

Turska nije u planu za obilazak, što je dobro.jer su nebitni kao i Arapske države. Jedina bitna islamska država je Iran, ukoliko Iran prestane podupirati sunitski Hamas i počne voditi brigu o Palestinskom narodu onda je rat gotov. Izrael ne vadi nastavlja sa masakom civila, čine zločin. Sada bi njegove spec postrojbe trebale djelovati po vođama Hamasa,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije